În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci în Mitropolia Banatului
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Arad-Gai, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit în Parohia „Schimbarea la Faţă“ din Băile Herculane, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a slujit în Parohia Cutina, Protopopiatul Făget.
Sute de credincioşi din părţile Aradului au început să vină spre mănăstirea de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul“, Arad-Gai, încă din ziua de înainte-prăznuirea Naşterii Maicii Domnului, cu prilejul hramului paraclisului de vară. Înaltpreasfinţitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent încă din ziua de ajun, totodată, şi în Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, pentru a săvârşi Sfânta Liturghie arhierească, în prezenţa a sute de credincioşi. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul, în legătură cu zilele de început ale anului bisericesc şi pericopele duminicii (Gal. 6; In. 3), a arătat importanţa instructivă şi educativă a calendarului creştin-ortodox pe care credinciosul ştie să-l folosească nu doar pentru orientarea în timp şi chiar în spaţiul obişnuit, ci şi în scop religios. Aceasta, mai ales pentru faptul că în temeiul cunoaşterii în general, raportat la învăţătura Bisericii intervin aspecte care cer lămuriri duhovniceşti. Or, armonizarea celor dobândite prin strădanii cu cele prin descoperiri dumnezeieşti se face prin apel la toate puterile sufleteşti. Calendarul nostru împleteşte cu folos sărbătorile cu dată fixă cu cele cu dată schimbătoare, realizând unitatea lor sau mai întâi în cadrul din care fac parte fiecare. Ca exemplificare este şi duminica de rând, adică înaintea înălţării Sfintei Cruci, dar totodată şi înaintea praznicului Naşterii Maicii Domnului. Şarpele din Sfânta Evanghelie aminteşte pe cel din primele pagini biblice, care a prilejuit osândirea protopărinţilor, dezlegată prin naşterea însăşi a Născătoarei de Dumnezeu.
În ajunul praznicului Naşterii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţia sa a slujit la slujba Vecerniei cu Litie la aceeaşi mănăstire. În cadrul cuvântului de învăţătură, plecând de la paremiile Vecerniei (Fc. 28; Iez. 43 şi Pilde 9), chiriarhul a vorbit despre biserici şi mănăstiri, ca şi case ale lui Dumnezeu sau grădini ale Maicii Domnului, fiind modele pentru cele ale credincioşilor, prin adâncul conţinutului lor; totodată, având un plan ceresc oglindit în templul din Ierusalim. Maica Domnului însăşi, aşa cum arată imnografia praznicului, oferă modelul Bisericii, din a cărei alcătuire fac parte credincioşii, ei însăşi devenind, prin virtuţi, temple ale Duhului Sfânt (I Cor. 6, 19).
Târnosirea Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Băile Herculane
În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a târnosit biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă“ din Băile Herculane, după care a săvârşit Sfânta Liturghie. La slujbă au participat autorităţi judeţene şi locale, precum şi un număr impresionant de credincioşi, dintre care foarte mulţi turişti aflaţi la tratament. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos“ al Episcopiei Caransebeşului. La final, părintele protopop Nicolae Pereş, parohul bisericii, a primit din partea chiriarhului ordinul eparhial „Diploma de onoare «Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul»“, iar ctitorii şi binefăcătorii bisericii, acte de cinstire. „Chiar dacă această biserică a mai fost sfinţită, astăzi am săvârşit o slujbă unică pentru orice biserică. Până nu demult ne-am rugat în altarul care era aşezat înspre miazănoapte, iar acest altar care s-a sfinţit este unul nou, adăugat la biserica veche şi este aşezat în partea de răsărit, aşa cum este rânduiala bisericii noastre dreptmăritoare“, a subliniat Preasfinţitul Părinte Lucian. „Prima biserică din zid ridicată în Băile Herculane l-a avut ctitor pe protopopul Nicolae Stoica de Haţeg, cronicarul Banatului. Pentru că această biserică aşezată în parcul central al staţiunii a incomodat planurile de urbanizare a localităţii, planuri avute de către autorităţile austriece pe la jumătatea secolului al XIX-lea, această biserică a fost demolată. Însă la scurtă vreme în anul 1864 s-a construit actuala biserică. În primul rând este importantă pentru că a fost prima biserică din Banatul de Sud care s-a construit în secolul al XIX-lea, în stil bizantin, şi în al doilea rând este importantă pentru că deserveşte, pe lângă nevoile spirituale ale credincioşilor parohiei, şi credincioşii veniţi din toate colţurile ţării la tratament în această staţiune“, a arătat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului. Biserica cu hramul „Schimbarea la Faţă“ a fost construită în anul 1864, iar în ultima perioadă a suferit lucrări de extindere, precum şi ample lucrări de renovare şi înfrumuseţare.
Binecuvântarea bisericii din Cutina, judeţul Timiş
Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a efectuat duminică, 7 septembrie, o vizită pastorală în Parohia Cutina, din cadrul Protopopiatului Făget. Aici, ierarhul a fost întâmpinat de protopopul Bujor Păcurar împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi de la mai multe parohii învecinate, între care şi protos. Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti, şi pr. Daniel Escariu, parohul bisericii. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba de binecuvântare a sfântului locaş cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“, ridicat în anul 1899, la care au fost întreprinse mai multe lucrări de renovare în ultimii ani. Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în prezenţa fiilor duhovniceşti ai parohiei şi a unui număr mare de credincioşi din localităţile învecinate, precum şi a reprezentanţilor autorităţilor locale şi judeţene din zonă. În cadrul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Daniel Escariu, drept răsplătire pentru activitatea pastoral- misionară desfăşurată în cadrul comunităţii ortodoxe de aici, în cei peste 10 ani de vrednică slujire a Sfântului Altar. În cuvântul adresat celor prezenţi, ierarhul a subliniat importanţa participării la Sfintele Taine ale Bisericii, precum şi rolul covârşitor al credincioşilor în întreaga activitate pe care părintele duhovnicesc, preotul, are datoria de a o împlini în sânul parohiei încredinţate spre păstorire. În acest sens, Preasfinţia Sa a arătat că cinstea acordată unui slujitor al Sfântului Altar prin dăruirea de ranguri şi distincţii oglindeşte vrednicia întregii comunităţi, a întregii Biserici din acel loc, atât a preotului, cât şi a credincioşilor. După slujbă, pr. paroh Daniel Escariu a mulţumit Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul pentru bucuria slujirii împreună la sărbătoarea bisericii din Cutina, transmiţând totodată Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, Mitropolitul Banatului, gândurile de mulţumire şi dragoste filială a enoriaşilor acestei parohii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul coral „Teoforos“ al Arhiepiscopiei Timişoarei, condus de diac. Ion Alexandru Ardereanu. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, George Giurgiu)