Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica dinaintea Nașterii Domnului, la Catedrala Patriarhală din București
În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, de la Matei 1, 1-25, în care este prezentată genealogia Mântuitorului: „Este importantă această genealogie, pentru că ne arată neamul împărătesc din care, potrivit profețiilor, rânduielii Domnului transmisă prin profeți, avea să Se nască Mesia, ca fiu sau urmaș al lui David. Genealogia ne arată că zămislirea sau Întruparea și Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, ca plan al Preasfintei Treimi încă din eternitate, ca făgăduință ai lui Dumnezeu făcută primului om, a fost cultivată generații întregi în sânul poporului ales, care a nutrit speranța că într-o bună zi în sânul poporului lui Dumnezeu Se va întrupa Cel trimis să izbăvească neamul omenesc de sub robia păcatului. Această lucrare de mântuire a fost un program care s-a desfășurat de-a lungul veacurilor, așa cum arată multele generații amintite de Sfântul Evanghelist Matei. Că zămislirea și Nașterea Mântuitorului este o lucrare a Preasfintei Treimi ne arată împărțirea acestei perioade de la Avraam până la Iisus în trei etape a câte paisprezece neamuri fiecare. Această întreită periodizare arată că lucrarea de mântuire este realizată de Dumnezeu Cel în Treime închinat. Prin prezentarea acestei genealogii, Evanghelia de astăzi ne arată că mântuirea realizată de Dumnezeu prin Fiul Său se adresează tuturor neamurilor, nu numai poporului ales”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.