Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica dreptei credințe la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău
În Duminica întâi din Postul Mare, 24 martie, sute de credincioși buzoieni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în Catedrala „Înălțarea Domnului” din oraș. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de prof. Ciprian Rădulescu.
Din soborul slujitorilor au făcut parte: pr. Dragoș-Mihail Olteanu, pr. Ionuț Constantin și pr. Dan Necula, consilieri eparhiali, pr. Sorin-Leonard Dinu, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi și pr. Ionuț-Marian Băicuș, slujitori ai lăcașului de închinare, respectiv părintele Daniel Bahnea, preot spiritual la Seminarul Teologic „Chesarie Episcopul” din Buzău.
În cuvântul de învățătură, ierarhul locului a subliniat temeiurile cinstirii icoanelor în Ortodoxie: „Încă din primele veacuri, lăcașurile de cult au fost împodobite cu sfinte icoane, prin cinstirea cărora creștinii își exprimau credința și prețuirea față de Mântuitorul Iisus Hristos, față de Preasfânta Sa Maică și de toți sfinții, care L-au mărturisit, pe pământ, chiar cu prețul vieții. Se știe că, în limba greacă, icoana înseamnă chip, și nu idol, cum insinuau iconoclaștii din secolele VIII-IX, iar chipul sfânt, prin excelență, imprimat în ființa umană prin actul creației este Însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat, răstignit și înviat, pentru noi și a noastră mântuire. Părinții Bisericii, precum Sfinții Ioan Damaschin, Teodor Studitul sau Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, au demonstrat, din punct de vedere teologic, că icoanele nu pot fi identificate cu idolii, ci sunt reprezentări, în primul rând, ale chipului divino-uman al Mântuitorului Hristos, apoi ale chipurilor umane îndumnezeite, sfințite și luminate de harul Preasfântului Duh, datorită unirii lor cu Domnul Iisus Hristos, prin dreapta credință și o viețuire conformă acesteia”.
Cu acest prilej, pr. Ionuț Constantin a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, prin intermediul căreia toți cei prezenți au fost îndemnați să contribuie la colecta pentru Fondul Central Misionar, destinat lucrării misionare și sociale a Bisericii, precum și sprijinirii parohiilor sărace din țară și din diasporă.