În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci în Transilvania
Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci a adus momente de sărbătoare pentru credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie, precum şi la slujbele de târnosire a unor locaşuri de cult. Momente de sărbătoare au trăit şi credincioşii din judeţele Harghita şi Covasna care au aniversat 20 de ani de la înfiinţarea eparhiei şi de la întronizarea ierarhului locului.
Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci a fost o zi istorică pentru localitatea Bungard din judeţul Sibiu deoarece vechiul locaş de rugăciune al credincioşilor de aici a fost resfinţit, după ample lucrări de restaurare. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În soborul de preoţi s-au aflat pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, şi alţi slujitori ai Domnului din parohiile apropiate. IPS Mitropolit Laurenţiu a târnosit locaşul cu Sfântul şi Marele Mir, l-a stropit cu apă sfinţită, iar la interior a săvârşit rânduiala de sfinţire a Sfintei Mese, în piciorul căreia a aşezat moaşte. Pictura interioară a fost sfinţită de ierarh, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte a grupului psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de drd. Adrian Dobreanu. Fiii satului şi credincioşii din Bungard şi-au întâmpinat oaspeţii în costume populare şi au avut posibilitatea să se închine şi la capul Sfântului Andrei Şaguna, adus de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Purtarea Crucii
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre învăţăturile Evangheliei din Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. Ierarhul a explicat credincioşilor importanţa Sfintei Cruci în viaţa duhovnicească şi a subliniat semnificaţiile asumării Crucii de către fiecare om în parte.
„Purtarea Crucii are un înţeles tainic. Aşa cum Mântuitorul Hristos a purtat Sfânta Cruce pe drumul Golgotei şi a fost răstignit apoi pe ea, asemenea trebuie să purtăm şi noi Crucea ca încercare a vieţii, ca o greutate a existenţei noastre pământeşti. Această purtare a Crucii este o şansă mare pentru noi, chiar dacă de multe ori simţim povara ei pe umerii noştri şi ne întrebăm de ce sunt atâtea greutăţi în viaţa noastră“, a spus ierarhul.
La final, paroh Ioan-Codruţ Pampu a fost hirotonit iconom stavrofor, ca apreciere pentru activitatea pastoral-misionară din ultimii ani la Parohia Bungard. Primăria şi Consiliul local, precum şi Adunarea şi Consiliul parohiale, alături de toţi binefăcătorii bisericii au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurenţiu. Părintele Ioan-Codruţ Pampu le-a mulţumit autorităţilor şi credincioşilor care au sprijinit lucrările de renovare a bisericii din Bungard şi a oferit oaspeţilor câte o icoană.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Bungard a fost ctitorită la 1690 de comunitatea grecească din Sibiu. Din vechea biserică a mai rămas doar turnul, iar actualul locaş a fost ctitorit la 1824. În 1927, s-a realizat pictura interioară de Petru Modran, fiu al satului. În 1935, iconostasul bisericii, realizat în secolul al XVII-lea, a fost mutat la iniţiativa Mitropolitului Nicolae Bălan în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. În ultimii ani, la biserică au fost efectuate lucrări de subzidire şi drenaj, s-a schimbat acoperişul, s-a refăcut exteriorul, s-a restaurat pictura şi s-au înlocuit stranele, mobilierul şi odoarele.
Târnosire la Găbud, Protopopiatul Aiud
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Găbud, Protopopiatului Aiud unde a târnosit sfântul locaş, ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Acest moment a fost urmat de Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, le-a transmis celor prezenţi învăţături despre Sfânta Cruce, care, din instrument de tortură a devenit altarul de jertfă al Mântuitorului Iisus Hristos, pentru împăcarea oamenilor cu Dumnezeu. Pornind de la textul pericopei evanghelice, ierarhul a subliniat şi importanţa lepădării de sine şi de lucrurile lumeşti, precum şi necesitatea ca oamenii să îşi predea continuu viaţa lui Hristos, pentru ca în felul acesta să aibă parte de darurile Jertfei Sale.
Pentru rodnica activitate, parohul a primit din partea IPS Părinte Arhiepiscop Irineu rangul de iconom, iar cei care l-au ajutat la înfrumuseţarea bisericii au primit, fiecare, diplome de „Aleasă cinstire“. La Sfânta Liturghie a participat şi un mare număr de tineri, aflaţi în tabăra de spiritualitate de la metocul din Găbud, ce aparţine mănăstirii de la Oaşa.
Aniversarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei
La Catedrala „Sfântul Nicolae“ din Miercurea Ciuc, s-au sărbătorit duminică, 20 ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi de la întronizarea, pe 25 septembrie, 1994, a ierarhului locului, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Sfânta Liturghie a fost oficiată la Catedrala episcopală de IPS Arhiepiscop Ioan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din cele două judeţe, printre care s-au aflat şi numeroşi credincioşi în portul tradiţional românesc.
Cu acest prilej, a fost constituit primul ordin al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, intitulat „Crucea Munţilor“, care a fost conferit mai multor reprezentanţi ai vieţii publice din cele două judeţe sau unor personalităţi care au sprijinit Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei în cei 20 ani de la înfiinţare.
Printre cei distinşi cu ordinul „Crucea Munţilor“ s-a aflat şi ministrul Apărării Naţionale, Micea Duşa, care a remarcat meritele IPS Arhiepiscop Ioan: „În aceşti 20 ani, episcopul nostru a înfiinţat în toate localităţile din cele două judeţe parohii, a construit biserici, a reclădit bisericile care au fost distruse acum 40-45 ani. Episcopul nostru a fost şi un mare ctitor în ceea ce priveşte afirmarea şi repunerea în drepturi a Bisericii Ortodoxe în cele două judeţe. Episcopul nostru este un om de mare valoare, de echilibru, de fiecare dată ne-a îndemnat la pace şi bună înţelegere cu concetăţenii noştri din cele două judeţe“, citat de Agerpres.
IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei şi Harghitei i-a îndemnat, pe cei prezenţi, la unitate şi le-a mulţumit tuturor celor care în ultimii 20 ani au ajutat comunitatea românească din cele două judeţe şi Biserica Ortodoxă: „Vă îndemn să nu urâţi, nu dezbinaţi, chiar dacă sunteţi liberi a face lucrul acesta, ci iubiţi, mângâiaţi, cercetaţi pe cei care sunt pe lângă frăţiile voastre în necazuri şi nevoi“.
De asemenea, ierarhul a amintit că Sfânta Cruce, aflată pe bisericile din eparhie sunt „stindardul Bisericii“. „Atâta timp cât pe aceste meleaguri va mai fi Sfânta Cruce pe sfintele noastre biserici româneşti, va însemna că încă în acest pământ binecuvântat de aici din munţi bate o inimă de creştin ortodox român care se roagă lui Dumnezeu în graiul nostru dulce românesc“, a mai spus IPS Arhiepiscop Ioan.
Liturghie arhierească în Ghighişeni, Beiuş
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în vizită pastorală în Parohia Ghighişeni, Protopopiatul Beiuş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Adormirea Maicii Domnului“, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor şi a numeroase oficialităţi centrale, judeţene şi locale, la împlinirea a 85 de ani de la zidirea bisericii parohiale. Ierarhul a fost primit cu multă bucurie şi căldură sufletească de mulţime de credincioşi îmbrăcaţi în straie populare, în sunetul clopotelor şi al tulnicelor. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Şega I din Arad.
În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, în predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Marcu, ierarhul a subliniat rolul şi importanţa Sfintei Cruci în lucrarea de mântuire a neamului omenesc şi necesitatea luării, de către fiecare creştin în parte, a crucii personale, şi urmarea Mântuitorului Iisus Hristos pe calea spre Împărăţia cerurilor: „Aşadar, tot ceea ce ascultăm în Biserică în ziua de astăzi, începând din ajun, de la vecernie şi până la încheierea liturgică a zilei, ţinteşte spre Crucea Mântuitorului şi spre crucea pe care o avem fiecare de purtat, asumându-ne cu demnitate această cruce, pentru că nimeni nu va ajunge la Domnul Hristos dacă nu va trece prin Crucea Sa“.
PS Sofronie a arătat că „în cazul martirilor, vărsarea sângelui lor pentru credinţa în Hristos, nu doar că i-a mântuit, dar i-a înălţat la cinstea de se ruga pentru noi, aşa cum îi vedem în cărţile sfinte ale Bisericii, începând cu Sfânta Scriptură a Noului Testament, mai precis cu ultima carte, Apocalipsa, unde se descoperă priveliştea sfinţilor martiri care şi-au spălat hainele lor în Sângele Mielului, deci s-au răstignit împreună cu Hristos, atunci când au murit pentru Hristos, şi sângele lor, duhovniceşte vorbind, s-a amestecat cu sângele jertfei de pe Golgota şi, astfel, haina albă a Botezului a redevenit albă, iar acum rugăciunile lor sunt ca tămâia binemirositoare înaintea Tronului slavei lui Dumnezeu“.
Ierarhul a subliniat că „toţi sfinţii, chiar dacă nu au murit de moarte martirică, şi-au purtat crucea în viaţa pământească. Sfinţii ierarhi, cuvioşi şi sfinţii dintre dreptcredincioşii creştini care au avut în viaţă multe lipsuri de suportat şi care neîncetat şi-au răstignit patimile egoiste, s-au întins pe cruce, răstignindu-se împreună cu Hristos, aşa cum suntem chemaţi toţi creştinii, toată viaţa lor, a fiecărui sfânt în parte, este o cruce luminoasă. Pentru martiri, cruce de jertfă, pentru ceilalţi sfinţi, crucea jertfei de fiecare zi, prin lepădarea de tot ceea ce îl poate despărţi pe omul doritor să fie împreună cu Hristos, de Domnul Hristos, Mântuitorul său, Mirele, Arhiereul sufletelor noastre“.
De asemenea, ierarhul a amintit jertfa Sfinţilor Martiri Brâncoveni, care atunci când au fost puşi în situaţia de a-şi salva vieţile, cu condiţia să se lepede de Mântuitorul Iisus Hristos, au ales să rămână împreună cu Hristos, preferând să piardă tot, inclusiv viaţa pământească, dar să nu îşi piardă mântuirea sufletelor.
Satul Ghighişeni este o veche aşezare românească, atestată documentar în anul 1581. Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Ghighişeni a fost construită în anul 1929, din cărămidă, prin contribuţia şi jertfele credincioşilor din localitate, împlinind anul acesta 85 de ani de la zidire.
Oaspeţi din Grecia la Catedrala clujeană
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi şi a unor oaspeţi din Grecia, arhimandriţii Sosipatru Pitoulias şi Grigorie Maja de la biserica mitropolitană din oraşul Veria.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, arhim. Dumitru Cobzaru i-a îndemnat pe credincioşi să se îngrijească mai mult de suflet şi de semeni: „Noi, rareori medităm la viaţa noastră şi, mai ales, la sufletul nostru. Ne limităm la viaţa biologică, trupească şi sufletul îl lăsăm la urmă, dar acest trup trebuie să se molipsească de la suflet şi să se facă părtaş vieţii sufletului şi nu invers“. Astfel, „dacă nu te doare sufletul pentru cel de lângă tine, te anulezi şi nu mai eşti ceea ce a vrut şi a plămădit Dumnezeu. Eşti cu totul altceva, dar nu eşti om!“, a spus arhim. Dumitru Cobzaru. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, Ştefan Mărculeţ, Grigore Sâmboan)