În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Duminica Femeilor Mironosițe pe Colina Bucuriei
În Duminica a 3-a după Paști au fost cinstite femeile purtătoare de mir, primele persoane care au primit de la înger vestea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. La Catedrala Patriarhală din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai lăcașului de închinare.
În cuvântul de învățătură rostit după lecturarea pasajului evanghelic duminical, Preasfinția Sa a prezentat identitatea femeilor mironosițe, precizând rolul lor în activitatea pământească a Mântuitorului Iisus Hristos: „Evanghelia de astăzi vorbește despre credința unor femei care L-au urmat pe Domnul. O parte dintre ele au fost amintite de evanghelist. Aceste femei purtătoare de miruri L-au slujit pe Domnul din avutul lor. Multe dintre ele erau femei înstărite, una făcând chiar parte din înalta societate de atunci, soțul ei fiind demnitar la curtea regelui. Cele mai multe dintre acestea L-au însoțit pe Domnul din Galileea, ascultând în primul rând cuvintele Lui. Stăteau în preajma Sa și se bucurau de învățătura Lui mântuitoare. De asemenea, pregăteau hrana și se ocupau de cele necesare pentru un grup restrâns care, de multe ori, devenea foarte numeros, fiindcă Mântuitorul era însoțit de nenumărate persoane”.
„Dacă privim în istoria Bisericii vom descoperi că râvna femeilor este adeseori mai mare și mai atentă decât a bărbaților. În unele locuri, numărul femeilor care împlinesc cuvintele Evangheliei este semnificativ. Acestea sunt femeile creștine care sunt prezente la biserică, care îi îngrijesc pe bolnavi, care cercetează mormintele și se roagă pentru cei morți, care educă și cresc copii și nu numai”, a adăugat ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.