Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Duminica Floriilor la Iași
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim a adunat duminică dimineață, 28 aprilie, la Catedrala Mitropolitană din Iași, sute de credincioși care, cu stâlpări și flori în mână, au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Tradiția Bisericii arată că, în Duminica Floriilor, clericii şi credincioşii poartă ramuri de salcie, iar părinții slujesc în veșminte de culoare verde, în amintirea momentului în care mulţimea din Ierusalim L-a întâmpinat pe Mântuitorul Hristos strigând: „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!”
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a explicat cum poate creștinul adevărat să pătrundă duhovnicește în Ierusalim încă din această viață: „Sărbătoarea de astăzi, anticiparea praznicului Învierii Domnului, este o sărbătoare a bucuriei. Bucurie pentru că readucem în mintea și în inima noastră momentul istoric al Intrării Domnului în Ierusalim. Este un moment despre care și de care ne aducem aminte în fiecare an, aducerea aminte de acest moment înseamnă și preluarea lui «în duh și în adevăr» de către noi, adică momentul acela nu rămâne doar un moment al istoriei, ci un moment care se prelungește până astăzi, chemând sufletele noastre să intre împreună cu Domnul Hristos în Ierusalim. Cum intrăm noi în Ierusalim cu Domnul Hristos? Intrăm «în duh și în adevăr», pentru că omul este destinat să pătrundă duhovnicește în Ierusalim încă din această viață. Cum se împlinește aceasta? Dumnezeu singur știe cât de mult împlinim noi taina intrării noastre împreună cu Domnul Hristos în Ierusalim. Tindem să o împlinim prin ceea ce îndeobște se numește a viețui încă din această viață ca pregustare a Împărăției lui Dumnezeu, căci Împărăția lui Dumnezeu pentru noi nu începe după moarte, ea începe imediat după botez.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, spațiul cel sacru al Bisericii, împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, toate acestea reprezintă intrarea noastră în Ierusalimul Împărăției cerurilor. Atunci când, cu evlavie, deschidem cărțile sfinte și încercăm să ne lăsăm pătrunși de cele cuprinse în aceste cărți, pătrundem deja în miezul Împărăției cerurilor. Când așezăm în mintea și în inima noastră gândul la Dumnezeu prin rugăciune, deja noi ne transpunem într-o altă realitate, sau mai bine zis încercăm să ne transpunem că, de multe ori, chiar în rugăciune, rămânem atașați împărăției acestei lumi. Trei sunt căile, trei sunt stările sufletești prin care omul se apropie de taina Împărăției Ierusalimului celui ceresc încă din această lume: smerenia, rugăciunea și dragostea”.
După momentul Heruvicului, diaconul Mădălin Păsărin, angajat al Administrației eparhiale, a primit hirotonia întru preot pe seama Catedralei Mitropolitane. La final, ieșenii care au participat la slujba de Florii au fost binecuvântați de ierarh.