La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Duminica Floriilor şi Săptămâna Sfintelor Pătimiri la Catedrala Patriarhală
În perioada următoare, credincioșii care vor poposi la Catedrala Patriarhală vor putea participa la un program special de slujbe care începe în Duminica Floriilor și va continua în Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului. Slujbele vor fi săvârșite în catedrală, precum și la cele două altare deschise din vecinătatea acesteia.
Programul liturgic la Catedrala Patriarhală va fi special, atât cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, cât şi în Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului.
De Florii, duminică, 25 aprilie, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în Altarul de vară din proximitatea lăcașului. „Dacă vremea nu va permite acest lucru, Sfânta Liturghie va fi săvârşită în interiorul Catedralei Patriarhale, cu participarea unui număr de maximum 70 de credincioşi, respectând regulile sanitare în vigoare. De asemenea, la Catedrala Patriarhală, ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în dimineaţa Duminicii Floriilor, 25 aprilie 2021. Acestea vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul catedralei.
În Săptămâna Sfintelor Pătimiri, slujbele Deniilor din zilele de duminică, 25 aprilie, luni, 26 aprilie, marţi, 27 aprilie, şi miercuri, 28 aprilie, vor fi săvârşite începând cu ora 16:00 la Altarul din „Baldachinul Sfinţilor”.
Utrenia Vinerii celei Mari sau Denia din Sfânta şi Marea Joi va fi oficiată începând cu ora 16:00 în Altarul de vară. În cadrul slujbei va fi scoasă spre închinare credincioşilor Sfânta Cruce, care va fi aşezată în fața Altarului.
Utrenia Sâmbetei celei Mari sau Denia Prohodului Domnului de vineri, 30 aprilie, va fi oficiată tot de la ora 16:00 în Altarul de vară. În cadrul acestei slujbe, preoţii vor purta Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Patriarhale”, ne‑a declarat părintele arhimandrit Clement Haralam, Marele Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.
De asemenea, şi anul acesta, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în ziua de sâmbătă, 1 mai, spre seară şi va fi oferită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni. La Catedrala Patriarhală, Sfânta Lumină va fi întâmpinată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Săptămâna Mare sau Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cea mai intensă perioadă a anului bisericesc din punct de vedere duhovnicesc, este marcată de post aspru, iar creştinii sunt chemaţi să participe în fiecare seară la slujbele speciale numite denii. În cadrul acestora sunt rememorate și actualizate dramaticele evenimente care au culminat cu Răstignirea şi Îngroparea Domnului Hristos.