Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor în ziua praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, împreună cu Înaltpreasfințitul
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, la Catedrala Mitropolitană clujeană
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (a Lăsatului sec de brânză), 2 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca.
Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de clerici de la Centrul eparhial, slujitori ai catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu, în frunte cu eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea, și decanul facultății, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
După citirea pasajului evanghelic, în care a fost relatată învățătura Domnului Iisus Hristos despre iertare, post și neagonisire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Postul integral”. În cadrul acestuia, ierarhul a explicat că, potrivit Sfintei Scripturi, postul bineplăcut înaintea lui Dumnezeu trebuie să fie făcut în ascuns (cf. Matei 6, 16-18) și să fie însoțit de rugăciune și fapte bune.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că și cei care, din motive de sănătate, nu pot posti de bucate, pot practica postul prin înfrânarea de la diferite pofte și patimi. Totodată, credincioșii au fost îndemnați ca în această perioadă de nevoință duhovnicească să participe la slujbele Bisericii, să se roage mai mult, să citească din Sfânta Scriptură și să facă milostenie.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La Sfânta Liturghie au luat parte numeroși credincioși, iar o parte dintre cei prezenți au participat la slujbă în fața catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru încetarea războaielor, pentru pacea, sănătatea și mântuirea lumii.