De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Duminica Mironosițelor la Catedrala Patriarhală din București
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 19 mai, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală. În cadrul slujbei, monahul Roman Bobu, paracliser al Catedralei Patriarhale, a fost hirotonit întru ierodiacon pe seama acestui lăcaș de rugăciune. La final, ierarhul a premiat câștigătorii etapei eparhiale a Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, explicând că Femeile Mironosițe sunt modele de curaj, de cre-dință și de evlavie în Biserică. „Ucenicii Mântuitorului erau priviți cu dispreț, Sinedriul urmărindu-i mereu. Femeile Mironosițe au avut curaj. Acesta este meritul lor: curajul pe care nu l-au avut ucenicii Domnului. Ele s-au dus dis-de-dimineață la mormânt pentru a împlini ritualul iudaic, acela de a unge Trupul Celui mort, împiedicând descompunerea. Părinții Bisericii ne vorbesc despre întrebările Femeilor Mironosițe. Slujba Femeilor Mironosițe are 1.200 de ani vechime. Aceste inspirate alcătuiri ale Părinților Bisericii ne arată curajul și dragostea fără margini ale acestor femei. Ele se întrebau cine va prăvăli piatra de la ușa mormântului, pentru că era foarte mare, iar ele nu ar fi putut să o mute. Când au ajuns la mormânt, au observat că piatra era răsturnată. Au intrat înăuntru și nu L-au găsit pe Domnul, ci doar mahrama cu care fusese înfășurat. Maria Magdalena s-a întâlnit cu Însuși Mântuitorul înviat. El i S-a arătat răsplătind devotamentul, credința și dragostea ei și a celorlalte Femei Mironosițe. Domnul le-a spus să se bucure și să nu se teamă, pentru că era o încordare cumplită din pricina urii celor care nu-L iubeau. Imnografii ne spun cuvinte pline de frumusețe, că femeile au căutat la mormânt pe «Soarele cel mai dinainte de soare care a apus oarecând în mormânt». Ele s-au bucurat să-L întâlnească și Domnul le-a răsplătit dragostea. În Biserică vedem oameni cu asemenea devotament, care sunt cumva continuatori ai râvnei Femeilor Mironosițe. Întâlnim și astăzi femei evlavioase care ne oferă un foarte bun exemplu”, a spus Preasfinția Sa.
La momentul rânduit, ierarhul l-a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Roman Bobu, care de curând a primit și tunderea în monahism, felicitându-l apoi pentru activitatea desfășurată timp de mai mulți ani la Catedrala Patriarhală: „Părintele Roman, care a devenit în urmă cu ceva timp monah, vreme îndelungată a avut aici ascultarea de paracliser. În general, o astfel de perioadă de noviciat, de slujire, este un semn bun și o nădejde pentru o lucrare viitoare. De aceea, Biserica întotdeauna are nevoie de slujitori buni în fiecare treaptă. Acum, ierodiaconul Roman, hirotonit pe seama Catedralei Patriarhale, va avea în vedere chipul luminos al unui mare imnograf și cântăreț care și-a pus nădejdea în Preacurata Născătoare de Dumnezeu, anume Roman Melodul, care în urmă cu un mileniu și jumătate, în Biserica Constantinopolului, a strălucit prin slujire, cântare și imnografie. Nu este întâmplător, întrucât părintele ierodiacon Roman are o deosebită evlavie față de Maica Domnului și a închinat o teză de disertație Prohodului Maicii Domnului, aducându-ne aminte și de evlavia pe care Roman Melodul o manifesta față de Maica Luminii. (...) Cu evlavie deosebită față de Maica Domnului și păstrând frumoasa amintire a celor care au purtat acest nume, ierodiaconul Roman se va strădui să fie un monah râvnitor, un slujitor cu dragoste față de cele sfinte și cu aceeași râvnă și discreție pentru Biserică”.
La final, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis în Duminica Mironosițelor, intitulat „Sfintele Femei Mironosițe - mărturisitoare ale Învierii Domnului”.
Apoi, ierarhul a premiat câștigătorii etapei eparhiale a Concursului național catehetic „Hristos - Cuvântul care vindecă”. Câștigătorii au fost anunțați de arhid. lect. dr. Eugen Maftei, consilier eparhial la Sectorul învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Locul întâi a fost câștigat de elevii grupei de cateheză de la parohiile Copăceni-Mănăstirea și Copăcenii de Jos, Protoieria Ilfov Sud, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Copăceni și Școala Gimnazială Nr. 1 „1 Decembrie”, cu portofoliul „Cercetați pe bolnavi și veți câștiga iubirea”. Locul al doilea a fost obținut de grupul catehetic al Parohiei „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc, Protoieria Sector 2 Capitală, cu portofoliul „Călătorie acasă la Sfântul Pantelimon. File din cotidian”, iar locul al treilea a fost câștigat de elevii din grupa de cateheză a Parohiei Odăi, Protoieria Ilfov Nord, cu portofoliul „Sfinții tămăduitori fără de arginți - modele de slujire a aproapelui prin știință și credință. Milostenia sufletească și trupească”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.