Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Duminica Ortodoxiei sărbătorită în Cetatea Sfântă
Prima Duminică a Sfântului și Marelui Post, în care este celebrată biruința dreptei credințe asupra tuturor ereziilor, în special a iconoclasmului, a fost sărbătorită după o rânduială specială în Sfânta Cetate. Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica Învierii, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Cu acest prilej a fost organizată o procesiune cu cinstitele icoane în jurul Sfântului Mormânt al Mântuitorului Iisus Hristos.
În ciuda conflictului armat de la hotarele Țării Sfinte, care a făcut ca numărul pelerinilor să fie foarte redus, puținii creștini ortodocși care s-au aflat în Cetatea Ierusalimului cu prilejul Duminicii Ortodoxiei au putut participa la rânduielile liturgice speciale ocazionate de această sărbătoare a dreptei credințe, oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea.
Întâistătătorul Patriarhiei Ierusalimului a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Biserica Învierii, la finalul căreia a fost organizată o procesiune cu sfintele icoane în jurul Sfântului Mormânt. În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea a citit în faţa Sfântului Mormânt „Synodikonul Ortodoxiei”, în care sunt mărturisite învățăturile dreptei credințe, iar ereziarhii sunt anatemizați.
Detalii privind celebrarea Duminicii Ortodoxiei la Ierusalim ne-a oferit părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. „Duminica Ortodoxiei a fost prăznuită și în cetatea Ierusalimului cu rugăciuni de pace și multă speranță. Patriarhul Ierusalimului a coborât în Biserica Sfântului Mormânt, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi. A fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Marelui Vasile în Biserica Învierii, iar la finalul sfintei slujbe, Patriarhul și soborul slujitorilor au săvârșit îndătinata procesiune cu icoane în jurul Sfântului Mormânt. După ce a fost înconjurat cuvuclionul Sfântului Mormânt, a urmat momentul citirii rugăciunilor vechi, cunoscute și ca «anatematisme», prin care au fost trasate liniile dreptei credințe. Au fost amintiți și marii Părinți ai Bisericii care au apărat Ortodoxia și au fost binecuvântați cei care păstrează această învățătură corectă și dreaptă. Patriarhul Ierusalimului a citit în fața Sfântului Mormânt aceste rugăciuni, precum și Evanghelia Învierii, iar la finalul slujbei i-a binecuvântat pe cei prezenți, după care alaiul de slujitori a urcat către Palatul Patriarhiei Ierusalimului, unde a fost ținută o omilie despre importanța păstrării dreptei credințe și marea binecuvântare pe care o avem noi, creștinii de astăzi, să ne putem ruga în învățătura corectă și dreaptă lăsată de Mântuitorul Iisus Hristos, de Sfinții Apostoli și de Părinții Bisericii Ortodoxe. În Ierusalim, în aceste zile nu sunt pelerini, însă sunt așteptați ca în cursul acestui post și către sărbătoarea Sfintei Învieri să revină. Au fost înălțate și rugăciuni de pace ca Țara Sfântă să-și poată relua cât mai curând obișnuita ei activitate, iar pelerinii să se poată bucura, rugându-se pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos”, ne-a transmis părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.