Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica Sfântului Grigorie Palama la Catedrala Patriarhală
Numeroşi credincioşi bucureşteni au participat în a doua duminica din Sfântul şi Marele Post la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare săvârşită la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea pasajului evanghelic duminical, Preasfinţia Sa rostit un cuvânt de învăţătură în care a creionat chipul Sfântului Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, căruia îi este închinată Duminica a doua din Sfântul şi Marele Post.
„În timpul postului, avem câteva exemple de pocăinţă pe care Biserica ni le oferă ca modele şi nouă. Între acestea se află chipul, modelul şi lucrarea Sfântului Grigorie Palama, care s-a născut la Constantinopol la sfârşitul veacului al 13-lea, la 1296. De tânăr a ales viaţa liniştită, mergând la Athos alături de doi fraţi ai săi. Aici a deprins de timpuriu rugăciunea inimii, pe care o practicau mulţi călugări, devenind el însuşi un isihast. Cele mai multe zile de peste săptămână le petrecea în singurătate, se ruga foarte mult.
El s-a ocupat foarte mult de o dispută apărută în vremurile sale, ce punea mare accent pe învăţătura occidentală care spunea că nu este posibilă o unire reală a omului cu Dumnezeu, pentru că omul rămâne străin de Fiinţa Dumnezeirii. Sfântul Grigorie, însă, a propovăduit un adevăr preluat de la Părinţii capadocieni, care ne învaţă că Fiinţa lui Dumnezeu nu se comunică oamenilor, dar Dumnezeu comunică prin energiile Sale, prin darul Sfântului Duh şi, astfel, este posibilă înălţarea omului către Dumnezeu şi întâlnirea cu El. Aceasta începe cu curăţia inimii. Aşa ne îndeamnă şi Canonul Învierii: «Să ne curăţim simţirile şi să vedem pe Hristos strălucind cu neapropiată lumină a Învierii». Pentru a avea bucuria împărtăşirii din darurile bogate ale Duhului Sfânt trebuie să începem cu curăţirea inimii şi a simţirii, aşa cum s-a învrednicit Sfântul Grigorie Palama”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.
În a doua parte a cuvântului său, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat înţelesurile duhovniceşti ale minunii vindecării paraliticului din oraşul Capernaum.