În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Duminica Sfintei Cruci în Muntenia și Dobrogea
Credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat în Duminica a 3-a din Postul Mare la slujbe arhierești săvârșite în catedrale, biserici de parohie și locașuri mănăstirești. Ierarhii au săvârșit ritualul scoaterii Sfintei Cruci spre închinare, urmat de Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, în această duminică s-a încheiat colecta pentru Fondul Central Misionar.
În data de 31 martie, numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. În cadrul slujbei, teologul Constantin Cosmin Negulescu, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Glodeni, Protoieria Pucioasa, informează Biroul de presă al eparhiei.
Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
În Duminica Sfintei Cruci, credincioșii argeșeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în noua Catedrală Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a adresat un cuvânt de învățătură despre îndemnul Mântuitorului de a ne purta crucea în fiecare zi prin credință, răbdare și iubire față de aproapele, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a efectuat duminică o vizită pastorală în parohia vrânceană Măicănești și a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. „Sfânta Cruce se scoate în mijlocul bisericii pentru a reaminti omului care a căzut în păcatul neascultării despre existența pomului vieții. În mijlocul Raiului erau doi pomi importanți: pomul vieții și pomul cunoștinței binelui și răului. Acum, în Biserica creștină, pomul vieții este Sfânta Cruce cea de viață dătătoare”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile liturgice.
Acţiuni social-filantropice în Arhiepiscopia Dunării de Jos
La Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a participat la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, aflată în patrimoniul sacru al eparhiei. În continuare, ierarhul a săvârșit rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare și Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. „Ca și în duminica precedentă, au fost aduși la slujbă alți 20 de copii cu autism, membri ai Centrului de zi pentru copii cu autism din Galați, cu sprijinul și implicarea filialei Galați a Societății Naționale a Femeilor Ortodoxe Române. La momentul cuvenit, cei 20 de copii din comunitatea gălățeană, împreună cu alți tineri și credincioși, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
După Sfânta Liturghie, bolnavii internaţi la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) din Galaţi au primit vizita preoţilor şi voluntarilor din cadrul capelei spitalului și Parohiei „Sfântul Ierarh Spiridon~ din municipiul Galați. „În continuarea slujbei oficiate în capela unității medicale, în cooperare cu conducerea spitalului, preoții și voluntarii implicați în această acțiune umanitară s-au deplasat mai întâi către secția de Pediatrie, unde au cercetat la paturile lor copiii bolnavi, după care au mers către secția de Terapie a spitalului în care sunt internați adulții. Bolnavii au primit pachete cu alimente neperisabile, dulciuri, iconiţe şi alte daruri de suflet”, a mai spus părintele Bucur.
În Duminica Sfintei Cruci s-au desfășurat activități social-filantropice și în alte centre sociale și instituții medicale din municipiile Galați și Brăila, prin implicarea mai multor parohii.
În a treia duminică din Postul Mare, Preasfinţitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” din Coslogeni, județul Călărași, se arată pe sf-esc.ro. Colecta pentru Fondul Central Misionar a continuat și la acest popas duhovnicesc.
După Sfânta Liturghie, Episcopul Sloboziei și Călărașilor împreună cu soborul de slujitori și toți credincioșii prezenți au mers în procesiune până la noua clopotniță a bisericii, unde a fost săvârșită slujba de sfințire. În partea a doua a zilei, Preasfințitul Părinte Vincențiu a vizitat Mănăstirea Libertatea, aflată în vecinătatea Mănăstirii Coslogeni.
Hirotonie în preot la Mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul”
Numeroși credincioși au participat duminică la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Rusul” din comuna Slobozia, județul Giurgiu. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Luca Severian pe seama Capelei „Sfinții Doctori fără de arginți” și „Sfântul Ierarh Luca al Crimeei” din incinta spitalului orășenesc Bolintin, se arată pe episcopiagiurgiului.ro.
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Cerbu din Protopopiatul Babadag. În continuare, ierarhul a efectuat o vizită pastorală în Parohia Nicolae Bălcescu, unde a rostit un cuvânt de binecuvântare.