De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica Sfintei Maria Egipteanca în Parohia Hermeziu
Numeroși ieșeni din Parohia Hermeziu, comuna Trifești, județul Iași, au trăit duminică, 2 aprilie, alese clipe de bucurie duhovnicească, cu ocazia venirii Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în mijlocul comunității parohiale. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop-vicar a afirmat că atunci când omul își asumă cuvântul lui Dumnezeu, el devine mai puternic: „Duminicile Postului Mare sunt puse într-o legătură ca trepte ce merg spre cunoașterea lui Dumnezeu în lumina Învierii Lui. Începând cu Duminica Ortodoxiei, în care ni se descoperă puterea dreptei credințe și întâlnirea cu Hristos în chipul icoanei, în Duminica Sfintei Cruci asemenea ca într-o icoană, pentru că între Cruce și Hristos se creează o legătură de cinstire. Ni se descoperă puterea dreptei credințe, ni se descoperă puterea rugăciunii în cea de-a doua duminică, pentru ca duminica trecută și duminica de astăzi, Biserica să ne pună înainte două chipuri vii de trăire a credinței ortodoxe, a credinței creștine și cum s-au sfințit urmând cuvântul lui Dumnezeu. Atunci când omul trăiește statornic tot cuvântul lui Dumnezeu, el se schimbă și devine puternic, iar Dumnezeu are o lucrare aparte cu el. Adeseori vedem însă că nu se împlinește întru noi chipul sfințeniei, pentru că de multe ori ne îndoim. Nu cu osârdie, ci de multe ori cu delăsare, cu amânare, copleșiți de grijile pe care le avem, uneori seduși de frumusețile și poftele acestei lumi”.
Totodată Preasfinția Sa a vorbit despre viața Sfintei Maria Egipteanca, pomenită în această duminică.
La final, după cuvântul părintelui paroh Dan-Alexandru Zgavirdici, acesta a fost hirotesit întru iconom, primind din partea ierarhului bedernița și brâul roșu. De asemenea, clericul a fost felicitat de cei prezenți cu ocazia aniversării a 18 ani de la primirea harului preoției.
Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, lăcaș de cult aflat pe lista monumentelor istorice, a fost ctitorită în anul 1839 de scriitorul și politicianul Costache Negruzzi, cunoscut pentru nuvelele „Alexandru Lăpușneanul” și „Sobieski și românii”.