Credincioși și pelerini de toate vârstele au participat în Duminica a 28-a după Rusalii la pomenirea ocrotitorului Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis patriarhal din București. La sărbătoarea din acest an a Sfântului Sfințit Mucenic Elefterie, Episcopul Iliriei, parohia bucureșteană a pregătit un program liturgic-cultural bogat, care a culminat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de soborul de slujitori ai sfântului lăcaș.
Duminica Sfinților Strămoși după trup ai Domnului la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 28-a după Rusalii, 15 decembrie, Biserica noastră a făcut pomenirea Sfinților Strămoși după trup ai Mântuitorului. Cu acest prilej, în mijlocul iubitorilor de Dumnezeu, credincioși și pelerini, care au participat la rânduielile oficiate în Catedrala Patriarhală, a poposit Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai sfântului lăcaș.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat motivul pomenirii Sfinților Strămoși după trup ai Domnului cu două duminici înainte de praznicul Nașterii Domnului.
„Sfinții Părinți ai Bisericii au interpretat această parabolă din două perspective: una istorică, iar cealaltă duhovnicească. Erminia istorică îi identifică pe «aleși», pe cei poftiți la cină, cu poporul Israel, care a refuzat chemarea la Cina lui Hristos. Însă, nu întreg Israelul a refuzat chemarea lui Hristos. Dovada este duminica de astăzi, numită a „Sfinților Strămoși”, când sunt pomeniți toți iudeii care au fost rânduiți de Dumnezeu să pregătească lumea pentru venirea sau Nașterea Lui în istorie. Toți drepții și prorocii Vechiului Testament tânjeau după ziua venirii lui Mesia. Prin credință și dreptate, mânați de Sfântul Duh, aceștia au intrat în timpul istoriei mântuirii. Duminica viitoare, cercul se restrânge numai asupra neamului lui David, cel din care S-a născut Iisus. (…) Într-un al doilea sens, pilda de astăzi are un înțeles duhovnicesc. Chemarea «aleșilor» dintâi, dar și a celor de pe urmă este chemarea lui Dumnezeu adresată lumii întregi la masa Lui spirituală, la bucuria și comuniunea de a ne împărtăși de prezența Lui. Această chemare nu a găsit consens în Evanghelie, așa cum nu găsește nici azi în lume. Un Dumnezeu care Își împărtășește slava și bucuria Sa lumii, un Dumnezeu care a risipit atât de multă frumusețe în creația Sa, îl așteaptă pe om să participe la această minune a ființării a existenței. Orice rămânere în afara invitației lui Dumnezeu deschide o istorie a unei noi închinări la idoli, a lipsei de sens și a robiei”, a spus ierarhul.
Răspunsurile au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.