Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Dumnezeu așteaptă de la noi spontaneitate și sinceritate”
În Duminica Samarinencei, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bogdănița, Protopopiatul Bârlad, transmite părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural şi comunicaţii media al eparhiei. În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre așteptările pe care Dumnezeu le are de la noi în privința relației cu El.
„Din dialogul înfiripat între Hristos și femeia samarineancă putem să extragem atitudinea pe care Dumnezeu o are față de noi, cei care nu reușim să înțelegem întotdeauna profunzimea învățăturilor dumnezeiești și nu reușim să înțelegem gândul pe care Dumnezeu vrea să ni-l împărtășească. Noi avem aceleași reflexe ca femeia samarineancă. Ea a fost o femeie spontană, sinceră și foarte curajoasă. Încă de la primele cuvinte, Îl întreabă pe Hristos ce caută acolo, pentru că era iudeu și nu avea ce să caute în acea regiune”.
Ierarhul a vorbit şi despre modul în care Domnul Hristos a trecut, în dialogul cu femeia samarineancă, de la realitățile palpabile la cele duhovnicești:
„Femeia credea că era vorba de o apă materială, pe care dacă o bei, nu vei mai înseta, dar Hristos îi vorbește despre «apa cea vie». Întotdeauna, când noi nu înțelegem lucrurile cele mai profunde, duhovnicești, Domnul stă în preajma noastră. El este extrem de delicat și ne ajută să urcăm, cu mintea noastră, la înțelegerea cea mai profundă”.
Totodată, Preasfinția Sa a afirmat că Mântuitorul așteaptă, de la fiecare, sinceritate în relația cu El:
„Învățăm din acest dialog atât de frumos că Dumnezeu, când noi suntem încuiați la minte și nu pricepem gândul pe care vrea să ni-L împărtășească, are răbdare, are stare de smerenie, fără să ne pună la punct, fără să ne certe. Întotdeauna, Domnul așteaptă de la noi spontaneitate și sinceritate, care duc la cunoașterea propriei noastre identități. Așteaptă să ne dăm seama de locul în care suntem”.