Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Echipele de la catedrală lucrează zi şi noapte
Şantierul Catedralei Mântuirii Neamului este un adevărat furnicar. Echipe de muncitori, coordonate de ingineri, lucrează la aplicarea foliei de plumb, cea mai sigură hidroizolaţie pentru o construcţie aşa de amplă. Deja, pe şantier au început să fie aduse armăturile şi materiale care vor fi folosite la construirea fundaţiei sau a radierului.
Vremea a fost destul de bună, astfel încât lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului să continue într-un ritm alert. Nici înserarea timpurie nu mai este o problemă pentru echipele de muncitori, deoarece pe şantier au fost montate reflectoare de mare putere, astfel că noaptea este luminată ca ziua. Cele patru macarele turn, de mare tonaj, aşază cu precizie milimetrică foliile de plumb care sunt fixate şi sudate cu flacără oxiacetilenică. Această sudură se face prin topirea primei feţe a foii de plumb. Plăcile de plumb sunt fixate la suprafaţă cu soluţie bituminoasă peste care se pune un strat de nisip necesar pentru asigurarea unei aderenţe corespunzătoare atunci când se va construi armătura şi se va turna betonul fundaţiei. Aplicarea foliei de plumb este o etapă foarte importantă, astfel că aproape toată echipa de ingineri este pe şantier, coordonând şi supraveghind lucrările, mai ales că până acum nu s-a mai realizat la o scară aşa de mare aplicarea acestui tip de hidroizolaţie. Părintele Nicolae Crîngaşu (foto), membru în echipa managerială care se ocupă cu construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ne-a explicat că solul din spatele Casei Poporului, deşi are o elevaţie faţă de restul Bucureştiului, este străbătut la o adâncime mică de pânza freatică. S-a lucrat foarte mult la găsirea soluţiei pentru că furnizorii de folii hidroizolante şi de materiale nu puteau să garanteze nici un material mai mult de 60 de ani. Noi am avut în vedere specificul solului şi ne-am interesat de comportamentul clădirilor din zonă la cotele negative la care am avea noi nevoie de o bună hidroizolaţie, nu pentru 60 de ani, ci pentru sute de ani, mai ales că pânza freatică este aici o ameninţare destul de serioasă, deoarece se află pe diverse straturi la mai multe adâncimi. Am optat pentru soluţia actuală, hidroizolaţie din tablă de plumb, pentru că ea garantează pentru mai mulţi ani protecţia. Toate referatele de specialitate demonstrează că plumbul asigură cea mai bună protecţie în faţa presiunii apelor subterane", ne-a spus părintele Nicolae Crîngaşu. Cei care doresc să sprijine lucrările la viitorul simbol al Ortodoxiei româneşti o pot face prin orice parohie sau mănăstire din cuprinsul Patriarhiei Române, cât şi prin trimiterea unui SMS în valoare de 2 EUR la numărul 857, valabil în reţelele de telefonie mobilă Vodafone, Cosmote şi Orange, până pe 31 decembrie 2011 sau prin depunere numerar sau virament bancar în următoarele conturi: Cont BCR (LEI): RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (EUR): RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 Sucursala sector 4, Bucureşti; Cont BCR (USD): RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 Sucursala sector 4, Bucureşti. Pentru mai multe informaţii despre stadiul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului şi modalităţile prin care se poate contribui la edificarea acesteia, poate fi accesat site-ul http://www.catedralaneamului.ro".