Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Ecouri de la prima venire la noi a moaştelor Sfântului Andrei
S-au împlinit, zilele trecute, 15 ani de la aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei din Patras în România. Mitropolitul de fericită amintire Nicodimos de Patras răspundea invitaţiei Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de a aduce racla cu Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei la Iaşi, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva.
Astăzi, 24 octombrie 2011, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras aduce spre închinarea credincioşilor Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.
Acum 15 ani, în ziua de 12 octombrie 1996, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusă de IPS Nicodimos de Patras ateriza pe aeroportul din Iaşi, aducând cu sine chivotul ce păstrează Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei. Erau aşteptaţi de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, actualul Patriarh al României, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, PS Epifanie al Buzăului şi Vrancei, PS Casian al Dunării de Jos, PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Din delegaţia de primire făceau parte numeroşi membri ai comunităţii elene din Moldova, în frunte cu ambasadorul Greciei în România, Hristos Alexandris.
Pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iaşi, ierarhii români şi greci au fost întâmpinaţi de un grup de buciumaşi din Ţara de Sus, îmbrăcaţi în costume tradiţionale. După o slujbă de binecuvântare săvârşită în naosul catedralei, la ceas de Vecernie, biserica a fost înconjurată purtându-se raclele cu moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfintei Cuvioase Parascheva pe umeri, pentru a fi depuse spre închinare pe baldachinul special amenajat.
Troparul aducerii moaştelor Sfântului Andrei în România
În România, Sfântul Apostol Andrei a fost întâmpinat cu un tropar închinat aducerii moaştelor sale, special compus de IPS Nicodimos, Mitropolit de Patras: "Fiu al Galileii şi frate al lui Petru, dintre pescari în soborul Apostolilor întâi ai fost chemat, Andrei cel minunat, iar de la mormântul tău din Patra, chemi popoarele la Dumnezeu. Şi acum ne-ai umplut de bucurie, căci în România iarăşi ai venit, unde pe Hristos Domnul L-ai propovăduit".
Iaşi, duminică 13 octombrie 1996
În ziua de 13 octombrie 1996, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de IPS Daniel şi IPS Nicodimos de Patras, alături de IPS Petru al Basarabiei, IPS Lucian al Tomisului, PS Epifanie al Buzăului, PS Gherasim al Râmnicului, PS Casian al Dunării de Jos, PS Ioachim al Huşilor, PS Justinian al Maramureşului şi Sătmarului, PS Ioan al Covasnei şi Harghitei, PS Calinic, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, actualul Patriarh al României sublinia semnificaţia spirituală şi istorică a momentului: "Ce mare binecuvântare! Moaştele Sfântului Andrei, de la începutul mileniului întâi creştin, se întâlnesc acum aici, la Iaşi, cu moaştele Cuvioasei maicii noastre Parascheva, care a trăit la începutul mileniului al II-lea, o binecuvântare şi o întărire pentru ca noi să răspundem chemării sfinte a lui Hristos şi în mileniul al III-lea, cu credinţa Sfântului Andrei şi evlavia Sfintei Parascheva. Sfinţii sunt dovada cea mai grăitoare a timpului sfinţit şi a legăturii dintre generaţii şi popoare, tocmai pentru că în ei Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi (Evrei 13, 8)".
Mesajul patriarhului Teoctist
Mitropolitul Moldovei a citit apoi mesajul patriarhului României, vrednicul de pomenire Preafericit Teoctist: "Sărbătoarea de astăzi capătă o mai mare însemnătate prin aducerea sfinţitelor moaşte ale Sfântului Andrei, cel întâi chemat la apostolie de Mântuitorul Iisus Hristos, care a propovăduit cuvântul Evangheliei Vieţii strămoşilor noştri, devenind părinte spiritual şi al poporului român. Acest popor s-a putut împlini prin dragostea frăţească pe care o mărturisesc popoarele pentru slujirea sfintei credinţe ortodoxe, prin îndelungata împreună-lucrare dintre Biserica României şi Biserica Greciei, care cu binecuvântarea întâistătătorului ei PF Serafim, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada, şi a IPS Mitropolit Nicodimos de Patras, la rugămintea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei, ne-a bucurat de acest nepreţuit odor".
"Am aflat pe Mesia"
"IPS Nicodimos de Patras a arătat importanţa venirii pentru a doua oară a Apostolului Andrei în România, după ce mai întâi a venit ca să propovăduiască aici pe Hristos", nota Adrian Marinescu în cronica vremii din "Vestitorul Ortodoxiei", buletinul oficial al Patriarhiei Române: "Sfântul Apostol Andrei a fost cel ce a zis: Am aflat pe Mesia. La fel, şi noi să ne punem întrebarea dacă L-am găsit pe Mesia şi să vedem dacă putem să mărturisim la fel ca Apostolul. Această ocazie, a venirii Apostolului la noi în ţară, să ne fie prilej de întărire şi de afirmare a noastră, spunând deci şi noi împreună cu el: Am aflat pe Mesia".
Marţi, 15 octombrie, evenimentele au continuat cu sfinţirea Bisericii "Sfântul Apostol Andrei" din Iaşi, prilej cu care oamenii prezenţi s-au putut închina moaştelor ocrotitorului spiritual al lăcaşului de cult.
La Galaţi, Sfântul Andrei a fost întâmpinat în glas de acatist
În zilele de 16-17 octombrie 1996, moaştele Sfântului Apostol Andrei au poposit la Galaţi, în Eparhia Dunării de Jos, unde au fost venerate de mii de credincioşi. Moaştele ocrotitorului eparhiei au fost întâmpinate de PS Casian în cuvânt de acatist: "Bucură-te, Eparhie a Dunării de Jos, că prin filotimia Sfântului Andrei, prin dragostea Mitropolitului de Patras, Nicodimos, şi a întâistătătorului Moldovei, Mitropolitul Daniel, ai primit cel mai mare odor pe care poţi să-l primeşti vreodată în lumea aceasta: moaştele Sfântului Andrei".
Din nordul Eparhiei Dunării de Jos, preoţii din Protoieria de Târgu Bujor s-au adăugat coloanei ce se îndrepta spre Galaţi. Sfintele moaşte ale ocrotitorului episcopiei au fost întâmpinate în dangătul clopotelor tuturor bisericilor din oraş. Catedrala eparhială "Sfântul Ierarh Nicolae" se afla în proces de restaurare generală de şapte ani, însă în dreptul faţadei deja renovate a putut fi aşezat baldachinul pentru închinarea credincioşilor. Pe parcursul întregii nopţi, în atmosferă de acatist, credincioşii s-au închinat necontenit la moaştele Sfântului Apostol Andrei.
Joi, 17 octombrie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Andrei Criteanul, PS Casian a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala eparhială alături de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, în sobor de preoţi şi diaconi, timp în care rândul credincioşilor nu a contenit la închinare. Părintele eclesiarh Nikolaus Kadaresis a rostit un cuvânt de învăţătură din partea IPS Nicodimos de Patras. La orele prânzului, sfintele moaşte au fost depuse pe un autotanc din dotarea garnizoanei gălăţene pentru a fi purtate în procesiune până la Biserica Precista de pe malul Dunării.
Reîntâlnirea dintre Sfântul Andrei şi bătrânul Danubius, după 2.000 de ani
Iată cum descria redacţia periodicului editat de Eparhia Dunării de Jos, "Călăuză Ortodoxă": "Trăim, într-un fel, închiderea unui ciclu istoric. Sfântul Apostol Andrei a atins iarăşi unda Dunării. De s-ar fi deplasat tot oraşul său, Galaţi, în Patras, la locul unde Apostolul se odihneşte cu trupul, tot ar fi însemnat mai puţin decât reîntâlnirea dintre Sfântul Andrei şi bătrânul Danubius. Apostolul îşi recunoaşte ucenicii după statornicul reper geografic. E ca o mângâiere aspră prin care se sfinţesc cele înfăptuite până azi, dar prin care se simte exigenţa vremurilor apostolice care reclamă credinţei noastre: prospeţime, fermitate, decizie. Acestea se desluşesc dincolo şi în urma sfintelor moaşte ale Apostolului răstignit pentru Hristos - crucea sa fiind cea dintâi literă din numele Mântuitorului. Bărbăţia credinţei noastre - Andrei - însemnând tocmai bărbăţie - nu ne lasă numai la stadiul minunării şi lăcrimării în faţa trupului neputrezit, ci ne aşază dincolo de acesta, în inima unei lupte avându-L pe Hristos înlăuntrul nostru. Este lupta pentru mântuire într-o lume inconştient ostilă mântuirii, falsificatoare de sensuri, înşelătoare. Este lupta desluşirii prin smerenie a adevăratei feţe a realităţii. Apostolul şi-a păstrat practica apostolică de a veni să binevestească mai întâi în cetate, de unde credinţa în Hristos se răspândeşte împrejur. Cetăţii îi revine astfel responsabilitatea păstrării creatoare a credinţei şi tradiţiei creştine, spre mântuirea ei şi a lumii".
Sărbători locale în calendarul ortodox
În luna mai a anului 1997, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române hotăra ca ziua de 13 octombrie să se înscrie în calendar drept "Aducerea moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Iaşi", iar data de 17 octombrie să fie introdusă în calendarul bisericesc ca sărbătoare a "Trecerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi". În cadrul evenimentelor organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, închinate Sfântului Apostol Andrei, IPS Mitropolit Nicodimos de Patras a sugerat înscrierea evenimentului în calendarul bisericesc, în scopul prelungirii peste timp a amintitului eveniment în conştiinţa şi spiritualitatea credincioşilor români.
Părticele din crucea Sfântului Andrei, din Patras la Galaţi
În octombrie 1997, la un an de la sărbătoarea aducerii moaştelor Sfântului Apostol Andrei la Galaţi, prima prăznuire a acestui eveniment s-a făcut în prezenţa unei delegaţii a Bisericii Ortodoxe a Greciei, alcătuită din IPS Mitropolit Nicodimos de Patras, IPS Alexandrios de Manitinias şi Kinurias şi IPS Ieronim de Teba, însoţiţi de PS Nifon, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor. Arhim. Daniil Oltean, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, a scris despre "Tezaurul spiritual şi de patrimoniu al Catedralei Dunării de Jos": "La un an de la venirea la Galaţi a moaştelor Sfântului Andrei, la 17 octombrie 1997, IPS Mitropolit Nicodimos de Patras a participat la proclamarea acestei zile ca sărbătoare locală, înscrisă în calendar şi la sfinţirea în Catedrala episcopală a unei fresce dedicate marelui eveniment. Cu acest prilej, a dăruit Eparhiei Dunării de Jos o frumoasă cruce care are aşezate în interior părticele din crucea martiriului Sfântului Andrei. La momentul solemn al oferirii acestui dar, înaltul ierarh grec a declarat: "Anul trecut (1996, n.a.) am venit cu capul Sfântului Andrei. Poporul român s-a bucurat şi, din dragoste, aşa cum a spus PS Casian, a dat ca un dar lacrimile lui. Ne-am gândit să vă oferim şi noi un dar.
V-am adus o cruce în care am aşezat părticele din crucea martiriului Sfântului Andrei, ca să le aveţi întotdeauna şi să vă închinaţi lor".
Amintirile Mitropolitului Nicodimos de Patras
Iată cum rememora Mitropolitul Nicodimos de Patras evenimentele din 12-19 octombrie 1996, la câţiva ani după aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Apostol Andrei în România: "Nu putem să nu ne amintim cu câtă evlavie şi adâncă credinţă a fost primit Cinstitul cap al Sfântului Andrei de către credincioşii din România. Sute de mii de oameni i s-au închinat şi când acest lucru nu se putea - adică în timpul ducerii moaştelor de la aeroport la Catedrala mitropolitană din Iaşi, precum şi la Galaţi - creştinii atingeau maşina care transporta Cinstitul cap sau îşi atingeau hainele de ea pentru a primi binecuvântarea sfântului. Zi şi noapte, o "coadă" nesfârşită de oameni aştepta să sărute Cinstitul cap. Într-o zi au fost număraţi din avion peste 300.000 de oameni în afara bisericii! Ei i-au sărutat Mitropolitului de Patras - aducătorul sfintelor moaşte - mâinile, dar şi veşmintele, şi pentru că mâinile nu erau suficiente (ceva de necrezut şi de neaşteptat) şi l-au pictat împreună cu Cinstitul cap în Catedrala episcopală din Galaţi, spre veşnică amintire, spunând că Sfântul Andrei a venit în ţara noastră după 2.000 de ani, prin Cinstitul său cap".