De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ediția a șasea a taberei internaționale de la Oașa
În perioada 18-28 iulie, la Mănăstirea Oașa, județul Alba, s-a desfășurat Tabăra internațională Oașa - 2024, care a reunit peste 180 de tineri români din diasporă și din țară. Tabăra, aflată la cea de-a şasea ediţie, a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iulia și Mănăstirea Oașa.
Timp de 10 zile, tinerii veniți din țări precum Anglia, Germania, Austria, Franța, Olanda, Italia, Grecia, Danemarca, Statele Unite ale Americii, Canada, Cehia, Spania și Republica Moldova au încercat să se integreze în programul mănăstirii prin participarea zilnică la Sfânta Liturghie, la activitățile gospodărești (ascultări), la conferințe, dialoguri duhovnicești și activități culturale, după cum au transmis organizatorii taberei.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în contextul aprobării canonizării pentru 16 sfinți români, în cadrul taberelor de la Mănăstirea Oașa și Găbud din anii 2024-2025, sunt evocați sfinții care urmează să fie canonizați. În cadrul Taberei internaționale Oașa - 2024, a fost evocată personalitatea Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae.
Astfel, în mijlocul tinerilor au fost prezente personalități ale vieții religioase, culturale și sociale din România, care au evocat figura luminoasă a Părintelui Dumitru Stăniloae, din prisma teologului mărturisitor al Adevărului, al prietenului și al unui membru al familiei.
Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, a vorbit participanților la tabăra de la Oaşa despre „Părintele Dumitru Stăniloae, Teologul”, iar conf. univ. dr. Adrian Lemeni, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, despre „Părintele Dumitru Stăniloae - Mărturisitor în Duh și Adevăr”, conform celor transmise de către organizatori.
De asemenea, jurnalistul Răzvan Bucuroiu l-a prezentat pe Părintele Stăniloae prin ochii prietenului, în cadrul unei prezentări intitulate „Părintele Dumitru Stăniloae: L-am văzut dispărând în lumină...”
Tinerii au vizionat filmul „Părintele Dumitru Stăniloae”, realizat de TRINITAS TV, și au dialogat cu Dumitru-Horia Ionescu, nepotul părintelui, în cadrul unei întâlniri online.
Arhimandritul Iustin Miron și ieromonahul Pantelimon Șușnea de la Mănăstirea Oașa au vorbit cu tinerii despre Psalmul 9, în cadrul ciclului de conferințe „Tâlcuirea Psaltirii”, iar reprezentanții Fundației Claro (sponsor al taberei) - Eusebiu Burcaș, Marius Maier, Vasile Capriș și Ovidiu Tomoiagă - au susținut un „atelier de antreprenoriat”.
Tabăra a cuprins în program și momente artistice în cadrul unui concurs de poezie, muzică și dans. Fiecare țară din diasporă și fiecare zonă a țării au avut reprezentanți la acest concurs, iar la finalul momentelor artistice au fost intonate cântece patriotice, după cum au menţionat organizatorii.
Punctul culminant al celor zece zile de program intens al taberei l-a constituit hramul mănăstirii, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, prăznuit la 27 iulie.
La evenimentul de anul acesta, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului și a rostit un cuvânt de învățătură, felicitându-i pe tinerii prezenți. Răspunsurile la strană au fost date de participanții la tabără, îmbrăcați în costume populare.