Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Ediţia a XI-a a proiectului educaţional „Valori culturale româneşti”, la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ
Între 23-25 mai 2014, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ găzduieşte cea de- a XI-a ediţie a proiectului educaţional „Valori culturale româneşti”. Manifestare de prestigiu la nivel regional, proiectul reuneşte şi la această ediţie un mare număr de elevi interesaţi şi pasionaţi de istoria naţională, de cunoaşterea şi promovarea tradiţiilor şi spiritualităţii ortodoxe.
În cele trei zile, elevii vor participa la dezbateri, ore deschise, vizite documentare şi activităţi sportive. Invitatul din acest an este prof. Virginia Moşneagu de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Tg. Neamţ, care va susţine conferinţa cu tema „Valorile morale şi tinerii zilelor noastre”. Un moment aşteptat cu mare interes va avea loc în sala de sport a seminarului, unde va avea loc tradiţionalul joc de fotbal, învingătorii intrând în posesia „Cupei Prieteniei”.
În dimineaţa zilei a doua, elevii se vor întrece în cadrul concursului de istorie şi religie „Oltea Doamna”, tema din acest an fiind consacrată Primului Război Mondial, la istorie, şi Tainei Sfintei Euharistii, la religie. În cursul aceleiaşi zile este prevăzută şi o vizită documentară la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu” şi la Muzeul „Visarion Puiu”, unde, în cadrul unui atelier literar, elevii vor prezenta din creaţiile lor literare. După-amiază, elevii şi profesorii vor participa la un pelerinaj la Peştera Sfintei Teodora de la Sihla, de lângă Mănăstirea Sihla, unul din locurile sfinte din zona Neamţului.
Ziua a treia este dedicată Sfintei Liturghii, care va avea loc în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din cadrul Seminarului „Veniamin Costachi”. Premierea participanţilor va încheia un program dens şi divers, în cadrul căruia participanţii vor schimba idei şi experienţe.
Manifestarea, înscrisă în programul naţional al Ministerului Educaţiei Naţionale, urmează linia eforturilor celor două instituţii şcolare de a promova valorile autentice ale spiritualităţii româneşti. Totodată, se doreşte o continuare a unei fericite colaborări sub semnul credinţei, prieteniei şi patriotismului. La această ediţie vor participa 50 de elevi însoţiţi de doamnele profesoare de religie Anişoara Magdaliniş şi Daniela Lupiş, alături de doamna inspector dr. Lăcrămioara Iordăchescu din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. Proiectul este coordonat din partea Colegiului „Mihai Eminescu” de domnul profesor de istorie Sorin Sitea împreună cu părintele profesor Viorel Romus Laiu din partea Seminarului „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ. (Pr. Viorel Laiu)