Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Ediție nouă a campaniei de educație pentru sănătate
Cea de-a 52-a acţiune din cadrul campaniei de prevenție și educație pentru sănătate a avut loc miercuri, 31 octombrie, în localitatea Boteni din judeţul Argeş. Beneficiari au fost 250 de persoane cărora le-au fost prezentate noţiuni de igienă personală, tehnici de îmbunătăţire a posturii, moduri în care poate fi combătut comportamentul agresiv şi cum se poate preveni cancerul de col uterin.
O echipă de şapte voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a adus bucurie şi informaţii utile pentru 250 de persoane din localitatea argeșeană Boteni, beneficiare ale campaniei de prevenție și educație pentru sănătate. O noutate a acestei ediţii a campaniei a fost prezenţa doctorului Virgiliu Mihail Prunoiu, coordonatorul programului de screening al Institutului Oncologic București, care a evidenţiat importanţa efectuării periodice a testului Babeș-Papanicolau pentru combaterea şi prevenirea cancerului de col uterin. „Le-am vorbit doamnelor prezente despre prevenţia cancerului de col uterin. În primul rând trebuie să se prezinte la medicul ginecolog pentru examenul gratuit, conform programului Ministerului Sănătăţii pentru depistarea cancerul de col uterin. Este foarte important pentru a descoperi leziunile aflate în faza de început şi pe care şi noi, medicii, putem să le ajutăm, să le tratăm”, ne-a declarat dr. Virgiliu Mihail Prunoiu.
La activitatea din localitatea Boteni au participat cinci medici specialişti cu diferite specialităţi: nutriţie, stomatologie, psihiatrie etc. Copiii au fost sfătuiţi cum să urmeze o nutriţie sănătoasă, o igienă exemplară, cum să-şi perieze corect dinţii, dar şi cum să se ferească de fenomenul bullying. „Le-am prezentat copiilor noţiuni de stomatologie generală, le-am vorbit despre dentiţia de lapte şi despre cea definitivă. Trebuie să avem grijă de dinţii noştri prin periaj, folosind pastă şi periuţă de dinţi. Le-am arătat tehnica corectă de periaj şi le-am spus de câte ori trebuie să meargă la stomatolog”, a spus dr. Claudia Buduna, medic specialist stomatologie generală, voluntar al Paraclisului Catedralei Naţionale.
Activitatea voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale a fost sprijinită de reprezentanți ai instituțiilor din comunitate. „Considerăm că această campanie este foarte utilă, frumoasă, atât pentru elevi, cât şi pentru părinţii acestora. Activitatea aceasta este mai mult decât utilă, este o educaţie pentru sănătate, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii”, a precizat Mirela Cristina, director la Şcoala Gimnazială „Petre Ţuţea”, Boteni. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari, sub coordonarea atentă a arhim. Ciprian Grădinaru.