La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Editura „Cuvântul Vieții” a lansat două cărţi la Bookfest
Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a participat, în perioada 24-28 mai 2023, la ediția a XVI-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Sâmbătă, 27 mai, în cadrul Pavilionului B2, standul B15, din complexul bucureștean Romexpo, a avut loc o dublă lansare de carte.
Începând cu ora 12:00 a fost prezentată lucrarea intitulată „Viața Părintelui Sofian Boghiu - o icoană a virtuții”, cu participarea autorului, protos. Antipa Burghelea, viețuitor în obștea Mănăstirii Antim din București, a inspectorului eparhial Răzvan Mihai Clipici și a pr. dr. Ștefan Zară, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor. Autorul a prezentat publicului vastele surse bibliografice pe care le-a cercetat pentru întocmirea acestui volum, numeroasele surse arhivistice, dar și bogatele informații culese din mărturiile ucenicilor și ale celor apropiați ai Mănăstirii Antim, care stau la baza celor 700 de pagini dedicate părintelui Sofian Boghiu și care cuprind informații inedite despre marele duhovnic, începând cu anii copilăriei și intrarea în monahism, continuând cu activitatea de la mănăstirile Antim și Plumbuita, cu anii de închisoare, activitatea de iconar și de duhovnic, până la trecerea în veșnicie.
Ulterior a avut loc lansarea celui de-al doilea volum - „Istoria veșmintelor liturgice din Răsăritul Ortodox de la origini până la Sfântul Simeon al Tesalonicului (1429)” -, la care au participat arhid. dr. Vlăduț-Iulian Roșu, autorul lucrării, pr. prof. univ. dr. Emanoil Băbuș şi pr. Ştefan Zară, moderatorul discuției. Autorul a subliniat importanța acestei lucrări de cercetare, care are rolul „de a pune în lumină originea și evoluția fiecărei piese de vestimentație liturgică și de a determina factorii care au influențat, în timp, forma, numărul și coloritul veșmintelor liturgice”.