De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Educație pentru sănătatea persoanelor defavorizate
Campania de Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate, implementată de voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, extensie a proiectului Sănătate pentru Sate, s-a desfășurat în baza unui protocol încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. Prin această campanie, populația defavorizată de la sate, și nu numai, a primit periodic de la specialiști informații și practici sanitare, stomatologice și igieno-dentare pentru refacerea și menținerea sănătății fizice și psihice.
Necesitatea Campaniei de Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate a pornit de la constatarea unui deficit material și educațional legat de cunoștințele și practicile sanitare ce contribuie activ la deteriorarea stării de sănătate fizică și psihică a pacienților, dar și a comunităților umane, mai ales cele lovite de sărăcie. Astfel, sub coordonarea părintelui arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, un grup de voluntari, format din specialiști în domeniul medical, dar și personal auxiliar, a demarat o campanie de informare a populației de la sate, în special în legătură cu riscul unor boli sau privind lipsa unei conduite și practici de viață sănătoase.
Campania de Prevenţie şi Educaţie pentru Săntătate a avut ca scop diminuarea cazurilor de îmbolnăvire, creşterea calităţii vieţii și reducerea poverii economice consecutive, în zonele ruruale și urbane. Măsurile preventive au fost propuse prin mijloace (pliante, prezentări PowerPoint, lecții demonstrative, oferirea de produse de strictă necesitate recomandate pentru o viață sănătoasă) și contexte educaționale (întâlniri, conferințe) spre implementare în rândul populației adulte, tinere și chiar al copiilor.
Beneficiarii campaniei desfășurate între 4.08.2016 - 19.09.2017 au fost 6.726 de persoane (copii şcolari şi preşcolari, persoane adulte și minore aflate în detenție, familii cu situații materiale precare - monoparentale, cu copii nou-născuți) din 7 județe (Ilfov, Prahova, Maramureș, Brașov, Buzău, Brăila, Cluj) și municipiul București. În cadrul acțiunilor au fost implicați în medie 7 voluntari distribuiți astfel: 4 voluntari din rândul personalului medical (medici și asistenţi); 3 voluntari care au alcătuit personalul auxiliar pentru activităţile de suport. La toate edițiile campaniei au participat în total 45 de voluntari.
Domeniile abordate în Campania de Prevenţie și Educaţie pentru Sănătate au fost: stomatologie; boli de nutriție și metabolism; psihiatrie/psihologie; recuperare medicală; igienă şi sănătate publică.
Resursele materiale necesare campaniei (truse de igienă orală, periuţe și paste de dinţi, produse de strictă necesitate: lapte praf, pampers, biberoane, servețele, șampon etc., articole sportive: echipamente sportive, mingi de fotbal, mingi de baschet, volei, palete și mingi de tenis de masă etc., alimente de bază: făină, ulei, zahăr, mălai etc.; transport, proiector, laptop, pliante, coli de scris, echipament voluntari, hrană pentru voluntari) au fost asigurate de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.