De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Educație și cultură: Comerţul cu etnobotanice trebuie interzis de urgenţă
Cadrele didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cer Guvernului României adoptarea unei hotărâri prin care să pună capăt "unui act de distrugere în masă", aşa cum a fost caracterizată comercializarea de produse etnobotanice.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia alarmantă în care s-a ajuns, în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, care face victime în special în rândul adolescenţilor. FSLI consideră că Executivul şi Parlamentul trebuie să ia de urgenţă măsuri pentru interzicerea, cu desăvârşire, a comercializării produselor etnobotanice în ţara noastră, pentru a se pune astfel capăt "unui act de distrugere în masă". Federaţia prezintă în susţinerea solicitărilor cel mai recent Raport Naţional privind Situaţia Drogurilor 2010, care arată că în cursul anului trecut peste 1.300 de persoane, majoritatea tineri, au ajuns la spital din cauza intoxicaţiilor grave cu plante etnobotanice, iar în primele şase luni ale anului 2010 s-au înregistrat peste 200 de cazuri, frecvenţa acestora crescând îngrijorător în ultima perioadă. Sindicaliştii susţin că situaţia este însă mult mai dramatică, cifrele depăşind cu mult datele oficiale. "Consumatorii ajung doar în ultimul stadiu la spital, iar medicii fac eforturi mari pentru a-i ajuta pe dependenţi să renunţe la acest viciu care poate cauza moartea", subliniază într-un cumunicat FSLI. Federaţia sindicală consideră că întreaga societate este responsabilă de efectele acestui fenomen necontrolat de autorităţile statului şi trebuie să se mobilizeze pentru a preveni aceste situaţii. "Îngrijorător este faptul că majoritatea consumatorilor sunt tinerii de 14-16 ani şi suntem revoltaţi că multe dintre aceste magazine care vând iluzii şi distrug vieţi sunt amplasate în apropierea unităţilor de învăţământ. Din păcate, doar în câteva oraşe autorităţile locale au luat măsura închiderii acestor centre de comercializare, care pun în pericol viaţa copiilor", se arată în comunicat. Sindicaliştii fac apel la părinţi şi elevi să li se alăture în lupta împotriva comercializării şi consumului de substanţe halucinogene, pentru a putea împreună să oprească acest flagel şi să ofere tinerilor dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică, garantate prin Constituţie.