Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Educație și cultură: „Popas pe tărâmul fanteziei“, la Liceul „Miron Costin“
Liceul "Miron Costin" din Iaşi găzduieşte mâine prima ediţie a concursului interjudeţean "Popas pe tărâmul fanteziei - tehnica Quilling" (arta de a rula hârtia). Proiectul îşi propune să iniţieze cât mai mulţi elevi în practicarea tehnicii Quilling, să popularizeze această artă minuţioasă la nivel local şi judeţean, ca premisă pentru derularea unor activităţi extracurriculare atractive pentru elevi, susţin iniţiatorii evenimentului.
Liceul Teoretic "Miron Costin" din Iaşi organizează mâine, 5 martie, prima ediţie a Concursului Interjudeţean "Popas pe tărâmul fanteziei - tehnica Quilling", o competiţie care se adresează atât elevilor, cât şi cadrelor didactice. "Proiectul îşi propune să iniţieze cât mai mulţi elevi în practicarea tehnicii Quilling, să popularizeze această artă minuţioasă la nivel local şi judeţean ca premisă pentru derularea unor activităţi extracurriculare atractive pentru elevi, prin posibilitatea de a participa la concursuri, de a organiza workshopuri, de a fi antrenaţi în derularea unor acţiuni cu scop caritabil", declară, într-un comunicat, prof. Larisa Târzianu de la Liceul "Miron Costin". Potrivit organizatorilor, vor fi expuse lucrări pe mai multe secţiuni, respectiv mărţişoare, felicitări de 1 Martie şi de 8 Martie, colaje de primăvară, iar cele mai bune vor fi premiate de un juriu de specialitate. "Am primit lucrări din aproape toată ţară şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Înseamnă că interesul pentru această artă este unul foarte ridicat şi la noi în ţară", ne-a declarat Monica Dumitraşcu, învăţătoare la Liceul "Miron Costin". Prin învăţarea acestei tehnici de rulare a hârtiei se stimulează potenţialul creativ al elevilor, valorificând cele mai importante însuşiri ale copilăriei - inventivitatea, fantezia, imaginaţia, elanul spre aventură şi cunoaştere. "Receptivitatea şi curiozitatea copilului, bogăţia imaginaţiei sale, tendinţa sa spontană către nou, pasiunea pentru fabulaţie, dorinţa lui de a realiza ceva constructiv, creativ pot fi "alimentate" şi prin tehnica Quilling", susţin organizatorii. Istoria quilling-ului "PAPER-ROLLING (hârtie rulată), PAPER-SCROLLING (hârtie pe suport, derulată), FILIGREE (filigran), MOSAIC (mozaic) şi QUILLING sunt toate denumirile care s-au dat acestui meşteşug, de-a lungul istoriei sale. Deşi originile acestei arte nu sunt înregistrate, unii cred că aceasta a luat fiinţă imediat după inventarea hârtiei, în China, în anul 105. Alte surse afirmă faptul că această tehnică a fost practicată în Egipul Antic. Quilling-ul este, cu siguranţă, documentat în secolele XVII-XVII, prin lucrările de mare calitate realizate de maicile din Franţa şi din Italia, care decorau relicvele sfinte şi icoanele cu astfel de ornamente aurite, de elegantele doamne de la curtea domenească din timpul dinastiei Stuart şi de doamnele de companie din Regatele Georgiene. Această minuţioasă artă a luat amploare în întreaga lume şi a devenit foarte populară în rândul tuturor maselor de populaţie.