La Biserica Domnească „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal din centrul Capitalei, a avut loc joi seară, 16 ianuarie 2025, tradiționala procesiune până la troița amplasată pe locul fostei
Educaţie şi recreaţie în natură pentru copiii instituţionalizaţi
A doua etapă a „Taberelor Olarilor“, organizată de către Biserica Olari din Bucureşti, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 (DGASPC), a început luni, 2 septembrie.
Tabăra, la care participă 23 de copii din cadrul DGASPC, cu vârste între 7 şi 16 ani, se va desfăşura până pe 6 septembrie, la cabana „Dianthus“, de lângă Zărneşti, judeţul Braşov. „Noi lucrăm cu aceşti copii la Biserica Olari de aproape cinci ani. Suntem foarte fericiţi că le putem oferi această tabără, ce cuprinde excursii, un club de lectură şi o mulţime de alte activităţi, care îi ajută să îşi dea seama că nu sunt singuri pe lume, că au un înger păzitor, că trebuie să citească şi să facă lucruri bune. Excursiile se vor desfăşura la Schitul Colţul Chiliilor, unde există o peşteră foarte frumoasă cu un istoric special. În ea sunt multe icoane şi intenţionăm să aşezăm acolo şi noi una dintre icoanele realizate de copiii participanţi la prima etapă a taberei. Evenimentele se bucură de prezenţa unei echipe de formatori şi animatori cu multă dăruire. Membrii echipei de formatori sunt oameni apropiaţi de biserica noastră; avem oameni cu experienţă, profesori care au şi cursuri specializate de formatori. De asemenea, pentru buna desfăşurare a programului, s-au înscris ca voluntari şi câţiva tineri. Copiii pictează icoane pe sticlă, ajutaţi de Robert Ciobanu; alcătuiesc brăţări cu motive tradiţionale şi cu fir împletit ca la metanii, ajutaţi de educatoarea Ileana Pană, împletesc papuci şi coşuleţe din pănuşi, ajutaţi de Georgeta Pană, participă la jocuri interactive de autocunoaştere, totul sub genericul: «Nimic fără Dumnezeu!» Vom organiza o vânătoare de comori la sfârşitul căreia copiii să descopere un puzzle, pe care, dacă îl vor compune, va ieşi expresia «Nihil sine Deo!» adică «Nimic fără Dumnezeu!». De asemenea, copiii se pot juca, vor călări ponei, dar foarte important pentru ei este programul de rugăciune. Pentru majoritatea dintre ei acest program este ceva cu totul nou. Îi învăţăm că trebuie să se roage dimineaţa, la toate mesele de peste zi şi seara, când mergem în camerele lor şi înainte de culcare cu toţii rostim o rugăciune“, ne-a spus preoteasa Eleonora Iordache, coordonatoarea taberei.
Toate icoanele şi brăţările realizate în cadrul taberei vor fi expuse duminică, 8 septembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Biserica Olari din Bucureşti. Expoziţia va avea loc după slujba Sfintei Liturghii. La final, toţi copiii vor primi ghiozdane şi rechizite. O astfel de activitate vine în sprijinul lărgirii orizonturilor acestor copii şi tineri, oferindu-le şansa de a fi mai aproape de realităţi frumoase şi binecuvântate. La finalul acestor cinci zile vor înţelege faptul că un cuvânt bun, o vorbă bună, o faptă bună pot să înfrumuseţeze pe fiecare om.
Prima etapă a taberei s-a desfăşurat în perioada 26-30 august. „Taberele Olarilor“ au fost organizate anul acesta cu sprijinul companiei Euro Construct şi al credincioşilor Parohiei Olari.