De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Elevi din Grecia au vizitat Colina Patriarhiei
Un grup de 40 de elevi de la Școala de Muzică din Karditsa, Grecia, aflați în pelerinaj în România, au fost primiți luni, 4 martie 2019, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Elevii au vizitat și Catedrala Patriarhală, au susținut un mic concert de muzică psaltică și au beneficiat de un tur ghidat al Palatului Patriarhiei.
După ce le-a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a prezentat o scurtă istorie a muzicii psaltice în țara noastră și a evidențiat rolul pe care l-a avut școala de muzică de la Mănăstirea Putna în dezvoltarea muzicii bizantine atât pe plan intern, cât și pe plan extern. „Muzica psaltică de tradiție bizantină este o comoară comună a Bisericii Ortodoxe din Grecia și din România. În țara noastră, muzica psaltică a cunoscut o amplă dezvoltare încă din perioada medievală, din secolele 14-15, când la Mănăstirea Putna din Moldova a existat o academie de muzică bizantină celebră în toată lumea ortodoxă. Unele din creațiile acestei școli au intrat în patrimoniul tuturor Bisericilor Ortodoxe de tradiție bizantină. În perioada fanariotă, cel puțin în lumea mănăstirească, s-a cântat muzica psaltică chiar în limba greacă, multe din aceste mănăstiri fiind închinate locurilor sfinte din Orient, unde se vorbea limba greacă. În secolul al 19-lea, în Biserica noastră a fost introdusă alături de muzica psaltică tradițională și muzica corală, polifonică. În a doua jumătate a secolului al 19-lea au apărut corurile mixte pentru că nu doar bărbații, ci și femeile sunt chemate să aducă laudă lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
De asemenea, ierarhul a evidențiat atât implicarea pe care o au tinerii în promovarea muzicii bisericești pe teritoriul țării noastre, cât și frumoasa activitate a Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. „După prăbușirea regimului comunist a avut loc o neașteptată renaștere a muzicii bizantine și astăzi avem în toată țara, chiar și în provinciile de vest ale țării unde această muzică nu a fost cultivată tot timpul, coruri care interpretează în cea mai corectă tradiție această muzică. Aici ați ascultat câteva interpretări de muzică bizantină de către membrii Grupului psaltic «Tronos», condus de părintele arhidiacon protopsalt Mihail Bucă. În forma extinsă pentru sărbători deosebite sau concerte, corul numără aproximativ 100 de psalți. Aceștia au concertat atât în țări ortodoxe, cât și în partea occidentală a Europei, unde există multe comunități ortodoxe, nu numai românești. Noi știm că în școlile din Grecia se predă muzica tradițională psaltică. La noi, tinerii de vârsta dumneavoastră învață unele cântări bisericești la ora de religie sau în diferite activități extracurriculare. În afară de corurile elevilor seminariști există o mulțime de coruri ale elevilor de la diverse școli din țară care cultivă și promovează muzica bisericească atât bizantină, cât și polifonică. Suntem bucuroși că ați ales să vizitați și Catedrala Patriarhală, și Palatul Patriarhiei, să vă închinați la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Pelerinii au primit la final broșura „Călătorind cu Dumnezeu – Înțelesul și folosul pelerinajului” în limba engleză și câte o icoană cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.