De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Elevii de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, familiarizați cu tradițiile și obiceiurile de iarnă
Tradițiile și obiceiurile de iarnă din județul Cluj au fost prezentate marți, 14 decembrie, elevilor din ciclul primar de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului cultural-educativ „Tradiții clujene la colindat”, derulat în această perioadă de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT), instituție aflată în subordinea Consiliului județean Cluj.
Echipa proiectului, formată din consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan din cadrul Departamentului de educație permanentă al instituției, le-a vorbit celor peste 100 de elevi prezenţi despre obiceiul colindatului la sărbătoarea Naşterii Domnului şi despre obiceiurile de Anul Nou: Plugușorul, Sorcova, Capra, Turca etc.
Elevii, alături de cadrele didactice, au colindat împreună cu grupul de copii „Muguri de folclor” din Cluj-Napoca, coordonator prof. Alexandru Filip. Copiii au fost impresionați de obiceiul de Anul Nou, „Plugușorul”, prezentat de tinerii din cadrul Asociației „De la lume adunate și-napoi la lume date”, coordonatori Corina Cristuțiu și Daniel Rusu.
„Prin acest proiect, ne-ați amintit încă o dată ce rădăcini avem înfipte în acest pământ și de care nu dorim să uităm indiferent ce se întâmplă și vă mulțumim încă o dată pentru venirea în mijlocul nostru și pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o”, a precizat directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan”, pr. Liviu Vidican-Manci.