Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Elevii de la Liceul Ortodox din Oradea au ecologizat malul Crişului Repede
Activitatea ecologică a elevilor Liceului Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea s-a desfăşurat cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la invitaţia Uniunii Femeilor din Bihor.
Elevii au realizat la 27 aprilie 2010, pentru al doilea an consecutiv, o acţiune de igienizare a malului drept al Crişului Repede, pe traseul dintre Podul Densuşianu şi Podul Decebal din Oradea.
La acţiune au participat aproximativ 40 de elevi din clasele a IX-a şi a X-a, însoţiţi de profesoara Dorina Puşcaş şi de părintele profesor diacon Dorel Leucea, alături de Mioriţa Săteanu, preşedintele Uniunii Femeilor din Bihor, şi de Viorica Cherteş, vicepreşedinte al Uniunii Femeilor din Bihor. De asemenea, a fost prezentă Flavia Furtos, preşedintele Organizaţiei de Tineret a Uniunii Femeilor, şi Titiana Cherteş, membră a Uniunii Femeilor din Bihor.
Timp de aproape două ore, înarmaţi cu mănuşi şi saci menajeri, înfruntând privirile mirate ale trecătorilor, liceenii au ieşit să cureţe malul de gunoaie pentru a da un exemplu semenilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i determina să înţeleagă că menţinerea curăţeniei este foarte importantă. Elevii au conştientizat, în spiritul învăţăturii creştine, că natura este opera lui Dumnezeu şi de aceea avem datoria, cu toţii, de a o păstra aşa cum a creat-o El, pentru a ne putea bucura de frumuseţile ei atât noi, cât şi generaţiile care vor urma.
Deşi Liceul Teologic Ortodox "Episcop Roman Ciorogariu" din Oradea a fost înfiinţat abia în toamna anului 2007, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, sub conducerea Preacucernicului Părinte Profesor Radu Rus, elevii Liceului Teologic Ortodox sunt deja cunoscuţi în peisajul cultural şi educaţional orădean prin numeroase activităţi în care au fost implicaţi, în special cu ocazia concertelor din preajma marilor sărbători, cu ocazia unor simpozioane şi aniversări, dar şi prin alte activităţi misionare, unele desfăşurate chiar în afara graniţelor ţării.
Elevii au înţeles că importanţa oricărui demers ecologist rezidă în asumarea responsabilităţi persoanei umane faţă de natura creată de Dumnezeu, natură peste care omul a fost aşezat de Creator ca să o conducă spre eshaton, spre desăvârşire, împreună cu propria condiţie umană. De aceea, între om şi natură există o legătură de solidaritate. Tinerii liceeni au reuşit ca pe durata a două ore să umple sacii menajeri pe care i-au avut la dispoziţie, la final fiind mulţumiţi de rezultatul obţinut, văzând cât de mult poate fi schimbată imaginea unui loc dacă acesta este curăţat.