De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Elevii transilvăneni, binecuvântaţi la început de an şcolar
Deschiderea noului an şcolar, 2014-2015, a fost marcată de festivităţi în fiecare unitate de învăţământ, prilej cu care au fost oficiate slujbe religioase şi au fost transmise binecuvântări pentru elevi, cadre didactice şi părinţi.
Elevii din Braşov şi Făgăraş au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la deschiderea noului an şcolar. Ierarhul a participat la festivităţile organizate în prima zi de şcoală la Liceul „Andei Mureşanu“ şi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov, precum şi la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraş.
La festivitatea de la Liceul „Andei Mureşanu“, alături de IPS Mitropolit Laurenţiu s-au aflat protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, preoţi şi cadre didactice de la Seminarul Teologic „Dumitru Stăniloae“, care funcţionează în cadrul liceului, inspectorul general şcolar din judeţul Braşov, Ariana Oana Bucur, directorul Niculae Cioc, cadre didactice, familiile şi rudele elevilor.
IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat slujba de binecuvântare a profesorilor şi elevilor la începutul anului şcolar, după care a vorbit despre importanţa educaţiei pentru binele unui popor: „Ne bucurăm împreună în această zi de început a noului an şcolar şi invocăm harul lui Dumnezeu şi binecuvântarea Sa asupra bucuriei vieţii noastre, adică pruncii, de la cei mai mici, până la cei care se pregătesc să finalizeze cursurile pre-universitare. L-am rugat pe Bunul Dumnezeu să vă dea putere să înţelegi toată învăţătura cea bună şi să descoperiţi adevărul mântuitor“.
În continuare, ierarhul a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu ocazia începerii noului an şcolar. Mesaje au transmis şi inspectorul Ariana Oana Bucur, directorul Niculae Cioc şi cadre didactice. Părintele Mitropolit i-a binecuvântat, apoi, pe profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“ din Braşov, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ pre-universitar din ţară. Colegiul braşovean se află într-o clădire ce aparţine Arhiepiscopiei Sibiului şi, astfel, implicarea eparhiei în bunul mers al acestei instituţii este de remarcat.
IPS Mitropolit Laurenţiu a oficiat slujba de binecuvântare şi i-a îndemnat pe cei care păşesc în această instituţie, patronată de Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, să ducă mai departe prestigiul acestei şcoli. Şi aici, ierarhul a transmis mesajul PF Patriarh Daniel cu ocazia începerii noului an şcolar.
Binecuvântare la Făgăraş
În aceeaşi zi, IPS Mitropolit Laurenţiu a fost prezent la Liceul Teologic „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ din Făgăraş, unde a săvârşit slujba de binecuvântare şi a vorbit despre pregătirea tinerilor într-o instituţie patronată spiritual de sfântul domnitor pe care Patriarhia Română îl cinsteşte anul acesta, la trei secole după martiriul său. La festivitate au participat: protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, primarul Făgăraşului, Sorin Mănduc, directoarea liceului, Michaela Judele, cadre didactice şi părinţi.
„Ceea ce avem noi este mai valoros decât orice bun măsurabil în lumea noastră, şi anume rugăciunea înălţată către Dumnezeu. Valoarea rugăciunii este inestimabilă şi îmi doresc ca puterea rugăciunii să fie în fiecare clipă asupra noastră şi asupra şcolii noastre. Putem creşte pentru că mâna lui Dumnezeu este asupra noastră“, a spus directoarea Michaela Judele.
Ierarhul a oferit, la final, mai multe cărţi publicate la Editura „Andreiana“ a Arhiepiscopiei Sibiului, pentru a fi aşezate în biblioteca liceului făgărăşean.
Festivitate la Seminarul din Alba Iulia
După mai bine de 20 de ani de activitate, Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ştefan“ din Alba Iulia şi-a împărtăşit bucuria şi emoţiile începutului de an şcolar cu elevii, părinţii, cadrele didactice şi distinşii invitaţi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. La evenimentul deschiderii noului an şcolar a fost binecuvântată de către ierarh şi noua biserică din incinta şcolii. IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat, în mesajul său rolul sădirii Cuvântului lui Dumnezeu în sufletul tinerilor şi binecuvântarea de a studia „sub cupola unui nimb sacru“. Apoi, ierarhul i-a prevenit pe tineri să se ferească de idolii lumii moderne, care pândesc la poarta şcolii. Astfel, elevii au fost îndemnaţi să-L urmeze pe Mântuitorul Iisus Hristos - modelul sublim -, să guste din înţelepciunea cărţilor sfinte şi să se bucure de harul revărsat în Biserică prin Sfintele Taine.
Seminarul Teologic Ortodox din Alba Iulia are un rol deosebit, în cadrul judeţului, având rolul de a păstra flacăra Ortodoxiei şi în sufletul tinerilor din judeţ.
La Seminarul Teologic din Alba Iulia studiază un număr de 353 de elevi, pe cele două niveluri de studii: ciclul gimnazial, cu un număr de 70 de elevi şi ciclul liceal, cu cele trei secţii (teologie pastorală, filologie şi ştiinţe sociale), ce însumează un număr de 280 de elevi.
Nou an şcolar la Oradea
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu“ din Oradea şi-a deschis în mod festiv cursurile, pentru a-i primi pe elevi în noul an şcolar. Cu binecuvântarea Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, festivitatea de deschidere a debutat în clădirea de pe strada Aluminei, pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial, unde s-a săvârşit slujba pentru începerea anului şcolar, în prezenţa cadrelor didactice, a elevilor, a părinţilor şi a numeroşi invitaţi. Au luat cuvântul: pr. Radu Rus, consilier pentru învăţământ şi activităţi cu tineretul din cadrul Episcopiei Oradiei şi director al liceului, şi pr. Florin Negruţiu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Festivitatea a continuat în clădirea istorică a vechii Academii Teologice din Oradea, de pe strada Republicii, unde, în prezenţa PS Episcop Sofronie, în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana“ s-a săvârşit Sfânta Liturghie, urmată de slujba Sfinţirii apei (Agheasma mică) şi a Te Deum-ului, de un sobor de preoţi profesori, la care au participat elevii claselor de liceu de la profilul teologic, alături de părinţi şi cadrele didactice.
La sfârşitul Te Deum-ului, PS Episcop Sofronie, în cuvântul de binecuvântare, a precizat că „este un moment de mare binecuvântare şi speranţă pentru şcoala noastră. Anul acesta plecăm la drum cu un efectiv total de 52 cadre didactice şi 712 elevi, de la cei mai mici, până la clasele de liceu. În ziua de astăzi, fiind un început frumos şi binecuvântat nu se putea altfel să începem decât cu rugăciune, cu Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum“.
Apoi, ierarhul i-a îndemnat pe elevi, în special pe cei din clasa a XII-a să fie responsabili şi să studieze pentru a promova cu succes examenul de Bacalaureat: „Trebuie să vină momentul să vă luaţi răspunderea în propriile mâini. Nu vă pierdeţi timpul cu lucruri inutile, nu vă cheltuiţi energiile pe lucruri nefolositoare şi, mai ales, nu vă bateţi joc de darurile pe care Dumnezeu le-a dat fiecăruia dintre voi. Puneţi-le în lucrare, rodiţi-vă talanţii şi veţi avea bucurii pe măsură“.
Ierarhul a apreciat că elevii au o mare şansă de a beneficia de sprijinul unui corp profesoral de înaltă ţinută duhovnicească şi profesională: „La ora actuală se cuvine să Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru frumosul buchet al cadrelor didactice din această şcoală. Rămâne, acum, ca să răspundeţi voi, dragi elevi, darurilor pe care profesorii voştri le-au acumulat şi de abia aşteaptă să vi le împărtăşească. De aceea, se cuvine să priviţi cu multă responsabilitate acest început, care este noul an şcolar“.
Pentru elevii claselor cu profil teologic, festivitatea începutului de an şcolar a coincis cu inaugurarea noului cămin-internat al şcolii, care a fost amenajat pe parcursul vacanţei, la etajul clădirii în care se desfăşoară procesul didactic, pentru a li se oferi un spaţiu de cazare şi acelor elevi care învaţă la această şcoală şi care sunt din afara oraşului. După programul liturgic desfăşurat în paraclisul şcolii, elevii şi cadrele didactice au participat la inaugurarea noului internat. PS Sofronie a binecuvântat dormitoarele şi sala de mese, stropindu-le cu agheasmă, aşezând ca ocrotitor al căminului pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Timişoarei, ce este pomenit în ziua de 15 septembrie.
La ceremonie, alături de PS Sofronie au participat: preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, directorul de Cabinet al prefectului, Claudia Timofte, protopopii din cele patru protopopiate ale Eparhiei Oradiei, preoţii consilieri de la Centrul Eparhial şi alţi invitaţi.
Pr. inspector Florin Negruţiu a evidenţiat faptul că, în ultimii ani, Liceul Ortodox a realizat un act educaţional de calitate, a reuşit să se implice în activităţi cu caracter extra-curricular şi să dovedească faptul că în cadrul liceului există un cadru organizat de activitate, unde părinţii pot să-şi aducă elevii în siguranţă şi să aibă aşteptări din toate punctele de vedere: educaţional, moral şi spiritual.
Pentru că pe 15 septembrie este pomenit în Sinaxar Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, Mitropolitul Banatului, PS Sofronie l-a aşezat pe Sfântul Ierarh Iosif ca ocrotitor al noului căminul-internat, Sfântul Iosif alăturându-se, astfel, ca ocrotitor al liceului, Sfântului Ierarh Niceta de Remesiana, ocrotitorul Paraclisului de la parterul şcolii.
„Sfântul Iosif devine îngerul păzitor al elevilor care locuiesc aici, începând de astăzi şi se va ruga în ceruri pentru toţi membrii familiei noastre spirituale a Liceului Ortodox. Noi înşine trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu şi, începând de astăzi, să ne rugăm Sfântului Ierarh Iosif, care primeşte deschiderea firească a fiecăruia, mai ales că viaţa de internat presupune anumite greutăţi şi limite comportamentale“, a subliniat PS Sofronie.
Pr. Radu Rus a mulţumit celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, în special ierarhului, pentru iniţiativă şi sprijin direct, precizând că toate investiţiile de amenajare şi dotare a internatului se ridică la suma de 70.000 lei, din care 25.000 lei reprezintă contribuţia parohiilor din Eparhia Oradiei, prin cele patru Protopopiate, iar restul sumei provine din sponsorizări şi donaţii.
PS Sofronie a vizitat, apoi, sălile de clasă şi discutat cu elevii şi cu părinţii acestora, binecuvântându-i şi urându-le succes în noul an şcolar.
Primul clopoţel, la Zalău
La Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Zalău a sunat primul clopoţel ce a vestit începerea unui nou an şcolar. La festivităţi a fost prezent şi Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului. Evenimentul a debutat cu slujba de Te Deum în capela liceului, săvârşită de PS Petroniu, alături de părintele Ionuţ Pop, directorul liceului, şi părintele Antonie Pinţa, directorul spiritual al şcolii.
După săvârşirea slujbei de Te Deum, PS Episcop Petroniu şi-a arătat bucuria pentru roadele acestui liceu, care sunt vizibile atât în Zalău, cât şi în judeţ, prin elevii de excepţie care au absolvit această şcoală, aceştia ajungând preoţi de nădejde acolo unde Dumnezeu i-a rânduit.
„Aceştia trebuie să fie un exemplu pentru elevii de astăzi. Deşi şcoala este mică, rezultatele sunt mari şi acest lucru se datorează seriozităţii dascălilor“, a mai spus PS Petroniu care a urat, apoi, bun venit noilor elevi care au păşit pe treptele şcolii pentru prima dată, subliniind importanţa orelor de rugăciune de la capelă.
În continuare copiii, părinţii şi dascălii au coborât în curtea liceului, unde au continuat festivităţile de deschidere a noului an şcolar.
Au luat cuvântul conducerea şcolii şi oficialităţile, apoi au fost felicitaţi toţi elevii, în special noii şcolari din clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a IX-a.
Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae“ din Zalău a fost înfiinţat în contextul revigorării învăţământului teologic în perioada de libertate religioasă şi democraţie de după decembrie 1989, mai întâi ca o clasă cu profil teologic, la filiera vocaţională din cadrul Şcolii Normale „Gheorghe Şincai“ - Zalău, în anul şcolar 1994-1995. În prezent, pe lângă clasele de liceu, şcoala a primit şi elevi începând cu clasa pregătitoare şi până în clasa a IV-a, având astfel ciclul primar complet. Anul acesta se vor aniversa 20 de învăţământ teologic în judeţul Sălaj.
Festivităţi la Cluj-Napoca
Festivităţile la începere a noului an şcolar au început la Cluj-Napoca la Colegiul Ortodox de pe strada Avram Iancu, în prezenţa Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a întregului corp profesoral şi a părinţilor. A fost oficiată o slujbă de Te-Deum, apoi, cei peste 200 de elevi, au primit îndemnuri de la ierarh, profesori şi autorităţi.
Preasfinţitul Episcop Vasile Someşanul i-a felicitat pe părinţii copiilor care au ales această şcoală: „Felicit pe părinţii voştri, dragi copii, care au ales această şcoală pentru a vă forma în spiritul credinţei neamului nostru, în dragoste faţă de ţară şi faţă de întreaga umanitate şi pentru a putea duce mai departe valorile credinţei şi ale neamului nostru, prin care şi noi şi voi, deopotrivă, veţi face cunoscute dragostea şi lumina neamului nostru în lumea întreagă“.
A urmat festivitatea de la Şcoala gimnazială ortodoxă pe strada Meseriilor, din municipiul Cluj-Napoca. Aici a fost oficiată o slujbă religioasă, apoi reprezentanţii mai multor instituţii clujene au transmis mesajele din partea autorităţilor, cu prilejul începerii noului an şcolar. Directorul Seminarului Teologic Ortodox din municipiu, părintele Liviu Vidican Manci, le-a spus elevilor din clasele a V-a şi a VI-a de la Şcoala gimnazială că beneficiază aici de libertatea de a-şi exprima crezul ortodox.
„Cei care aţi ales să veniţi în clasa a V-a şi în clasa a VI-a în nou înfiinţata şcoală, ciclul gimnazial, să ştiţi că nu v-aţi asumat un risc, ci vă faceţi părtaşi la un beneficiu, este beneficiul libertăţii morale. În momentul în care poţi să vorbeşti nestingherit despre crezul tău religios, într-o şcoală în care profesorul nu râde de tine pentru că ţi-ai făcut cruce înainte de teză, cred că eşti în libertate. În momentul în care ţi-s încălcate aceste drepturi, trebuie să ştii acest lucru. Încălcarea exprimării crezului religios apare în şcolile publice, din nefericire, din ce în ce mai des“, a spus pr. Liviu Vidican Manci.
Tinerii care urmează ciclul liceal la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca au început, şi ei, prima zi din noul an şcolar, prin rugăciune. Împreună cu părinţii şi profesorii, au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela unităţii de învăţământ de către duhovnicul Seminarului, arhimandritul Samuel Cristea, alături de alţi părinţi profesori. După slujbă, în curtea şcolii, PS Episcop Vasile Someşanul a oficiat o slujbă de Te-Deum, binecuvântându-i pe elevi şi profesori la început de an şcolar. Inspectorul de religie al judeţului Cluj, pr. Marian Sidon, a transmis celor prezenţi că o educaţie frumoasă se poate realiza în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca: „Dragi profesori, părinţi şi elevi, educaţia nu înseamnă o acumulare de informaţii sau o exersare de abilităţi şi deprinderi, ci înseamnă în primul rând a creşte frumos. Iar pentru ca un elev să crească frumos nu sunt suficiente nici programele şcolare, nici baza materială şi nici metodele didactice oricât de moderne sau performante ar fi, ci este nevoie de un sistem de valori, pe care elevul să le înţeleagă, să le conştientizeze şi la care să se raporteze. Acest sistem de valori fundamental creştine şi integrate în actul educaţional sunt surplusul educativ pe care Seminarul Teologic Ortodox îl oferă faţă de orice altă şcoală de învăţământ preuniversitar“. Preasfinţitul Vasile Someşanul i-a binecuvântat pe elevi şi cadrele didactice, rugându-L pe Dumnezeu să le ofere tuturor spor duhovnicesc şi rezultate cât mai bune. Potrivit directorului Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pr. Liviu Vidican Manci, atât cei mici, cât şi cei mari beneficiază în acest nou an şcolar de săli de clase renovate şi dotate cu aparatură performante, şi de spaţii de joacă special amenajate, investiţiile totale fiind de peste 350 de mii lei.
Festivităţi la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime“ din Baia Mare, cu ocazia începerii noului an şcolar la Seminarul Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul“, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a numeroşi preoţi, cadre didactice, elevi şi părinţi. După Sfânta Liturghie s-a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat elevilor, părinţilor şi profesorilor şi s-a săvârşit slujba Te-Deum-ului.
Apoi, PS Iustin Sigheteanul a săvârşit Slujba Te-Deum-ului pentru elevii şi cadrele didactice de la Liceul Sanitar şi Şcoala postliceală care a fuzionat cu Seminarul Teologic din Baia Mare. Aici PS Iustin Sigheteanul a adresat un cuvânt de binecuvântare şi a transmis urări pentru elevi şi profesori, în noul an şcolar.
Început de an şcolar la Filantropia
Clopoţelul a sunat luni şi pentru copiii din centrele educaţionale din judeţele Alba, Mureş şi Timiş. Înfiinţate de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“, cele 16 centre educaţionale oferă sprijin pentru 400 de copii care provin din familii sărace şi sunt în risc de abandon şcolar.
„Clopoţelul a sunat şi pentru cei 400 de copii care sunt ocrotiţi în centrele noastre educaţionale. Beneficiarii noştri sunt copii aflaţi în risc de abandon şcolar, care au nevoie de sprijin şi consiliere specială pentru a putea să-şi continue şcoala. Fiecare copil primeşte rechizite şi materiale didactice necesare, dar şi o bursă socială pentru a putea să îşi acopere cheltuielile necesare în timpul unui an şcolar. În centrul educaţional, copiii primesc zilnic o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar“, a spus Dana Truţa, managerul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă.
Centrele educaţionale au fost înfiinţate în cadrul proiectului „Reţea interregională de centre educaţionale“, proiect derulat de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia la nivelul regiunilor Centru şi Vest, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul proiectului este prevenirea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi menţinerea în sistemul de educaţie a 400 de elevi din regiunile Centru şi Vest. În cadrul proiectului au fost înfiinţate 16 centre educaţionale respectiv în judeţul Alba la Alba Iulia, Baia de Arieş, Aiud, Ocna Mureş, Sebeş, Valea Lungă, Roşia de Secaş, Silivaş, în judeţul Mureş la Luduş, Sângeru de Pădure, Reghin şi în Timiş la Timişoara, Deta, Lugoj, Sânnicolau Mare şi Făget. În fiecare centru educaţional, 25 de copii din familii sărace sau aflaţi în risc de abandon şcolar beneficiază zilnic de o masă caldă şi o gustare rece, sprijin în efectuarea temelor şi meditaţiilor pentru scăderea riscului de eşec şcolar. De asemenea, copiii primesc şi burse sociale, rechizite şi materiale didactice. Proiectul „Reţea interregională de centre educaţionale“ este implementat în parteneriat cu Arhiepiscopia Timişoarei, DGASPC Alba, DGASPC Mureş, DGASPC Timiş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Asociaţia Filantropia Ortodoxă - Filiala Reghin.(Pr. prof. Alin Sonea, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Oliviu Botoi, Andreea Pâgleşan)