În această seară, 12 ianuarie, de la ora 18:00, va avea loc la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București prima conferință organizată în acest an de Asociația Studenților
Emoţii de copil la Pârcovaci
Elevii de la zece şcoli din judeţul Iaşi au participat, în ultima zi a lunii mai, la Concursul judeţean „Sfânta Parascheva“. Şcolarii au interpretat muzică religioasă, au desenat chipul Sfintei Parascheva şi au avut de scris un eseu.
La Şcoala Gimnazială Pârcovaci din judeţul Iaşi a avut loc vineri, 31 mai 2013, Concursul judeţean „Sfânta Parascheva“, ediţia a III-a, la care au participat 25 de copii de la şcoli din judeţ. Concursul a avut trei secţiuni: creaţie literară, creaţie plastică şi interpretare religioasă. Prima etapă s-a derulat la nivelul cercurilor pedagogice de religie din judeţul Iaşi. „Ideea concursului a apărut în urmă cu zece ani, când m-am întâlnit cu mai mulţi colegi din judeţul Iaşi la Olimpiada de Religie pentru clasele IV-VI. Acest concurs s-a dorit a fi unul de suflet, unde copiii să-şi poată exprima aptitudinile artistice. Astfel, ei arată cât de mult Îl iubesc pe Dumnezeu şi pe sfinţi. Am încercat să creăm un ambient pentru desfăşurarea probelor de concurs. Secţiunea interpretare religioasă a avut loc în cabinetul de religie, amenajat într-un stil tradiţional. În această sală de clasă am încercat să aducem o fărâmă din spiritul înaintaşilor noştri. Secţiunea creaţie plastică s-a desfăşurat într-o sală de clasă în care sunt expuse icoane pictate de copiii din Şcoala Pârcovaci la Cercul de pictură «Părintele Vartolomeu Dolhan», ce funcţionează de 12 ani. De asemenea, secţiunea creaţie literară s-a derulat într-un spaţiu unde avem expoziţii dedicate poetului Mihai Eminescu“, a amintit prof. Laura Crăciun, directorul Şcolii Gimnaziale Pârcovaci.
Alexandru Avârvarei este unul dintre copiii care au participat la ediţia din acest an a concursului. El a spus că a venit la Concursul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ pentru a trăi o nouă experienţă şi pentru „a-şi testa capacităţile muzicale“. „La acest concurs am interpretat cântările «E ziua Învierii» şi «Hristos a înviat». Cântarea «Hristos a înviat» în limba greacă am învăţat-o de la prof. Elena Ciubotariu, diriginta noastră“, a spus Alexandru.
Premierea concursului a avut loc în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Hârlău. Premiile au fost oferite de Şcoala Gimnazială Pârcovaci, de Protopopiatul Hârlău şi de Primăria Municipiului Hârlău.