În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Enciclopedie a personalităţilor testamentare, unică în lume
La începutul acestui an, la Editura "Andreiana" din Sibiu a apărut a doua ediţie, revizuită şi completată, a "Enciclopediei marilor personalităţi din Vechiul şi Noul Testament" de preotul Dumitru Bondalici. Despre munca asiduă la elaborarea acestei lucrări şi despre aportul ei la îmbogăţirea cunoştinţelor teologice a cititorilor, ne-a vorbit autorul, părintele Dumitru Bondalici, de la parohia Mărgineni, judeţul Bacău:
"Am fost student la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu în perioada 1985-1989 şi am fost încă din studenţie îndrăgostit de istorie. Ştim cât de greu era în acea perioadă să capeţi o carte de la bibliotecă. Pentru orice lucrare mai veche de 1946 trebuia să adresezi o cerere rectorului sau prorectorului. M-a gândit încă din acea perioadă că este nevoie de o lucrare cu personalităţile Vechiului şi Noului Testament. Am considerat că lipsa de informaţii trebuia oprită prin apariţia unor astfel de cărţi. Seminariştii, studenţii la Teologie, oamenii pasionaţi de istorie şi credinţă nu aveau la îndemână o sursă de informare asupra marilor personalităţi din Biblie. Mi-am imaginat mult timp cum ar trebui scrisă. După hirotonie, în 1989, am început să culeg informaţii, să-mi adun materiale. A fost o muncă de cercetare de şapte ani în care nu am avut nici un ajutor". Preotul Dumitru Bondalici a spus că a avut şi momente în care a avut dificultăţi. "Situaţia mi-a fost îngreunată de un demers în instanţă pentru recuperarea unui teren al parohiei. Dumnezeu a rânduit ca procesul în instanţă să ajungă la Sibiu, unde l-am reîntâlnit pe Mitropolitul Antonie Plămădeală şi căruia i-am mărturisit că m-am împotmolit în cercetare. Îmi trebuiau nişte lucrări de la Ierusalim, pe care le-am primit ulterior. Mitropolitul Antonie mi-a dat atunci multe sfaturi prieteneşti şi m-a încurajat să continui munca. Am terminat cartea în 2005, când a fost publicată prima oară la Caransebeş, când IPS Mitropolit Laurenţiu era episcop de Caransebeş." Rezultatul cercetării lui Dumitru Bondalici a fost premiat la Academia Română şi prezentat la Patriarhia Română. "La întâlnirea de 20 de ani a promoţiei mele, IPS Mitropolit Laurenţiu mi-a cerut să reeditez cartea pentru că sunt multe cereri. Desigur, am îmbunătăţit lucrarea, pentru că o enciclopedie nu se va termina niciodată. Am urmat în principal Sfânta Tradiţie şi Vieţile Sfinţilor. Nu am tratat fiecare personalitate doar sub aspect istoric. În primul rând este o tratare teologică, de aici şi numele de enciclopedie, singura de acest gen din întreaga lume. Ea se adresează tuturor categoriilor de cititori, nu doar teologilor, şi trebuie să nu lipsească din nici o bibliotecă", a mai spus Dumtiru Bondalici.