Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Episcopia Slatinei şi Romanaţilor la ceas aniversar
Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi miercuri, 25 martie, în Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului“ din Slatina pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească într-o zi cu dublă semnificaţie: praznicul Bunei Vestiri şi împlinirea a şapte ani de la înfiinţarea Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, sub protia Preasfinţitului Părinte Sebastian. Slujba euharistică a fost săvârşită de un ales sobor de arhierei, preoţi şi diaconi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Alături de Mitropolitul Olteniei, la hramul catedralei din Slatina, au slujit Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
„Această zi reprezintă începutul mântuirii noastre“
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei religioase, IPS Irineu a vorbit despre importanţa şi semnificaţia teologică a Bunei Vestiri. „Sărbătoarea Bunei Vestiri, Evanghelismos în greceşte, ne aduce Vestea cea Mare, că ni se va naşte Mântuitor, care ne va elibera de sub domnia păcatului şi a morţii. Este o sărbătoare închinată celei ce a devenit Maica Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. O sărbătoare ce nu este întâmplător aşezată în Postul Sfintelor Paşti, întrucât această zi reprezintă «începutul mântuirii noastre», cum spunem în tropar şi cum repetăm la Sfintele Paşti: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!» (Ps 118, 24). Avem astfel începutul mântuirii la Buna Vestire şi plinirea mântuirii noastre la praznicul Învierii Domnului. Iar astăzi suntem îndemnaţi să luăm aminte la ceea ce Fecioara Maria a făcut pentru întreaga omenire prin întruparea Mântuitorului Iisus Hristos, Cel care a sfărâmat puterea iadului şi a morţii şi ne-a dăruit viaţa veşnică. Prin urmare, Fecioara Maria este cu adevărat aleasă spre a deveni Maica Vieţii, Maica tuturor popoarelor, ea fiind imaginea Bisericii înseşi, care se roagă permanent pentru noi. Şi având o aşa de mare rugătoare înaintea Tronului ceresc, nu putem fi decât fericiţi că iată, Mama noastră şi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este «mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii». Ea ne ajută ca şi noi să-L putem naşte pe Mântuitorul Hristos în inimile noastre“, a spus Mitropolitul Olteniei. În încheierea cuvântului, IPS Părinte Irineu l-a felicitat pe PS Sebastian la împlinirea a şapte ani de arhipăstorire în scaunul de Episcop al Slatinei şi Romanaţilor şi a exprimat dorinţa şi rugăciunea ca Bunul Dumnezeu să-i dăruiască păstorire îndelungată, pace şi mult spor în Via Domnului, pentru a conduce turma dreptcredincioşilor pe calea mântuirii şi a vieţii veşnice.
La rândul său, PS Părinte Sebastian a mulţumit ierarhilor, preoţilor, oficialităţilor şi tuturor credincioşilor care au participat la Sfânta Liturghie pentru că i-au fost alături, la ceas aniversar. „Pentru noi, credincioşii din Slatina şi judeţul Olt, praznicul Buna Vestire este o zi cu dublă semnificaţie. O zi în care aducem slavă lui Dumnezeu pentru lucrarea împlinită an de an în Eparhia Slatinei şi Romanaţilor şi promitem să ne străduim şi în continuare spre a realiza şi mai mult, spre slava lui Dumnezeu şi spre folosul sufletesc al credincioşilor acestui ţinut“, a spus PS Sebastian.