Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Episcopul Caransebeşului, invitat în Cenadul Unguresc
Sâmbătă, 4 iunie, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a răspuns invitaţiei Preasfinţitului Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, de a participa la hramul bisericii româneşti din Cenadul Unguresc. Cu acest prilej a oficiat, alături de Preasfinţitul Părinte Siluan, Sfânta Liturghie, fiind înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Răspunsurile au fost date de Grupul de muzică psaltică "Katharsis", condus de Alin Buliga. La slujbă au participat numeroşi credincioşi şi credincioase, precum şi reprezentanţi ai Consulatului General Român de la Seghedin. La momentul potrivit, PS Episcop Lucian a ţinut un bogat cuvânt de învăţătură: "Binecuvântarea Mântuitorului, înainte de a se înălţa la cer, este o binecuvântare veşnică şi o nădejde pentru noi, toţi cei care credem în Învierea şi Înălţarea Mântuitorului, căci Învierea lui Hristos este învierea noastră şi Înălţarea lui Hristos este şi înălţarea noastră. Dacă credem în Hristos Cel mort, Înviat şi Înălţat la ceruri, şi noi vom învia, şi noi ne vom înălţa, căci acolo unde este El, doreşte ca şi noi, ucenicii, fraţii şi prietenii Lui, să fim. Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos la cer este dătătoare de nădejde pentru noi, toţi cei care credem în Iisus Hristos, Dumnezeu Omul, căci dacă Hristos S-a Înălţat la cer şi noi, privindu-L, împreună cu Apostolii, crezând în El şi iubindu-L cu toată fiinţa noastră, ne vom înălţa. Dar înainte de a ne despărţi de acest trup muritor şi greu, trebuie să ne înălţăm spiritual, duhovniceşte. Venim la biserică pentru ce? Ca să înviem în Hristos şi ca să ne înălţăm împreună cu Hristos şi să ne apropiem de Tronul Sfintei Treimi, căci Hristos S-a Înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui. Noi, dacă venim la biserică, venim cu nădejdea înălţării noastre duhovniceşti şi aici, în biserică, ne pregătim pentru a ne înălţa la cer atunci când Dumnezeu ne va chema pe fiecare". Totodată, Preasfinţitul Siluan a arătat: "Putem spune din tot sufletul că astăzi cu adevărat a fost o zi de bucurie". "Începând de la sărbătoarea Sfintelor Paşti, de multe ori spunem în biserica noastră: "Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm şi să ne veselim întru ea", este vorba despre sărbătoarea cea mare a Învierii Domnului, care, iată, nu de multă vreme s-a concretizat, s-a continuat, s-a împlinit în o altă mare sărbătoare care, cu adevărat, este spre desăvârşirea neamului omenesc, pentru că, prin Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos la cer, firea noastră, a oamenilor, sfinţită, curăţită, mântuită şi îndumnezeită, a fost aşezată de-a dreapta lui Dumnezeu în cer, ca acolo, în comuniune deplină cu Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul Tatălui şi prin El, în comuniune cu Sfânta Treime, să se bucure în mod desăvârşit". În încheiere, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a împărţit credincioşilor prezenţi anafură, iconiţe şi pliante editate de Episcopia Caransebeşului, cu tema: "Anul 2011 - Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română".