Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Episcopul Nifon Niculescu pomenit în catedrala din Galaţi
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, a binecuvântat lucrările realizate în ultima perioadă la acest lăcaş de cult şi a săvârşit Parastasul cu prilejul împlinirii a o sută de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Episcop Nifon Niculescu al Dunării de Jos. Din soborul slujitor au făcut parte clericii catedralei, precum şi arhid. prof. univ. dr. Ioan Caraza.
Pentru a spori evlavia şi bucuria credincioşilor prezenţi la slujbă, au fost aduse spre închinare moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Reşedinţei arhiepiscopale, toţi cei prezenţi având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini”.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice din această duminică, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post, iar starea de postire trebuie să fie una de bucurie. Prin rugăciune, post și pocăință ne pregătim aşa cum se cuvine pentru slăvitul praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
La momentul cuvenit, copiii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. La finalul Sfintei Liturghii, arhipăstorul Dunării de Jos a rostit rugăciunea specială pentru intrarea în post.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a sfinţit pictura diaconiconului şi a binecuvântat celelalte lucrări ample realizate în ultima perioadă la Catedrala Arhiepiscopală. Momentul solemn a fost încununat cu săvârşirea Parastasului pentru Episcopul Nifon Niculescu, trecut la Domnul în urmă cu un veac. Ierarhul locului a mulţumit tuturor celor prezenţi în această zi de sărbătoare eparhială, în care s-au arătat recunoştinţa, dragostea şi respectul pentru vrednicii înaintaşi.
În semn de profundă recunoştinţă şi ca un act de dreptate, în anul 2021, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi la iniţiativa Înalpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, osemintele Episcopului Nifon Niculescu au fost exhumate din cripta familiei sale de la cimitirul bucureştean „Şerban Vodă”-Bellu pentru a fi aşezate aşa cum se cuvine, la data de 26 septembrie 2021, în spaţiul special amenajat din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.
La final slujbei de duminică, membrii Ansamblului folcloric „Zestrea” din localitatea Barcea, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc, au interpretat câteva picesne şi cântece populare vechi.
Comemorarea ziaristului Radu Macovei la Muzeul eparhial
În după-amiaza zilei de 24 februarie 2023, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost gazda evenimentului cultural de excepţie intitulat „Radu Macovei, mărturisitor al libertății de exprimare, apostol al culturii și presei de la Dunărea de Jos”.
Evenimentul organizat din iniţiativa ierarhului Dunării de Jos, la împlinirea a 80 de ani de la naşterea cunoscutului ziarist gălăţean Radu Macovei, este rodul unei fructuoase colaborări dintre Muzeul eparhial şi Uniunea Ziariştilor Profesioniști din România, Filiala „Radu Macovei”-Galați.
Manifestarea comemorativă a debutat în capela Muzeului eparhial cu oficierea Parastasului şi rostirea unui panegiric despre regretatul ziarist Radu Macovei. La eveniment, alături de familia celui pomenit, au participat ziariști, poeţi, scriitori, preoţi, profesori şi alţi oameni de cultură care l-au cunoscut și l-au apreciat pe directorul primului cotidian din România postdecembristă.
După rugăciunile înălţate în lăcaşul de cult al muzeului şi cuvântul elogiativ al ierarhului locului, manifestarea a continuat în Sala „Sergiu Dumitrescu” cu vernisarea unei expoziții ce cuprinde distincții, diplome, cărți şi obiecte care au aparţinut ziaristului comemorat.
În acest cadru festiv a fost vizionat un colaj cu imagini din viaţa şi activitatea lui Radu Macovei şi a fost inaugurat bustul acestuia, realizat cu mare măiestrie de artista brăileancă Ana Maria Negară, cu sprijinul financiar al Asociației „Celibidache”, jurnalistul gălăţean fiind unul dintre descendenţii cunoscutei familii Celibidache.