De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Episcopul Partenie Ciopron, pomenit în Capitală
În Biserica „Sfântul Haralambie” a Parohiei Flămânda din sectorul 4 al Capitalei a avut loc joi, 30 septembrie, un eveniment deosebit. Ierarhul Partenie Ciopron, ultimul Episcop al Armatei Române, a fost comemorat la 125 de ani de la nașterea sa. Slujba Parastasului a fost săvârșită de preoți militari și de slujitorii lăcașului de închinare.
La finalul slujbei, a fost prezentat și un volum dedicat ierarhului pomenit, intitulat „Episcopul dr. Partenie Ciopron: o viață închinată Bisericii și Armatei Române”, volum apărut în acest an și semnat de prof. dr. Aurel Pentelescu, comandor aviator în retragere, și de dr. Ionuț-Constantin Petcu. Cu această ocazie, Aurel Pentelescu a vorbit despre semnificația acestei zile de pomenire, precum și despre lucrarea al cărei coautor este: „Astăzi îl comemorăm pe cel care a fost Episcop al Armatei Române în anii 1937-1948 și Episcop al Romanului și Hușilor în perioada 1962-1978. A fost o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române în prima jumătate a secolului trecut. Ca Episcop al Armatei, cel de-al treilea și ultimul, Episcopia Armatei funcționând în perioada 1921-1948, Partenie Ciopron s-a dovedit a fi un om de o energie și o capacitate organizatorică deosebite. Împreună cu Ionuț-Constantin Petcu am lucrat timp de aproape 25 de ani la o monografie istorică, redactată în ultimii ani, dar realizată pe baza unei documentări ample în arhive, biblioteci și pe teren. Această carte pune în evidență marea personalitate a ierarhului și faptul că el, între anii 1940 şi 1945, în cei mai grei ani din istoria contemporană a României, împreună cu cei aproape 100 de preoți ai Armatei Române, a săvârșit un adevărat apostolat eroic”.
„Este o zi importantă pentru clerul militar, întrucât ne aducem aminte de ultimul Episcop al Armatei Române, Partenie Ciopron, la 125 de ani de la nașterea sa. A fost un bun român și creștin, oferind în timpul războiului asistență religioasă ostașilor români aflați la granițele țării noastre. După cum bine știm, Armata și Biserica au străjuit împreună neamul nostru. Este un moment deosebit, întrucât în acest an se împlinesc și 100 de ani de la înființarea Episcopiei Armatei, precum și 25 de ani de la formarea primei promoții de preoți militari, în urma protocolului dintre Biserica Ortodoxă Română și Ministerul Apărării Naționale încheiat în 1995”, a afirmat și preotul militar Florin Vlădoiu, inspector general și șef al Secției asistență religioasă al Statului Major al Apărării.