La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Episcopul Tulcii a participat la sărbătoarea orașului Silistra din Bulgaria
Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a poposit duminică, 19 noiembrie, în mijlocul credincioșilor Filiei Rândunica a Parohiei Lăstuni, județul Tulcea, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, și a rostit un cuvânt de învățătură. Luni, 20 noiembrie, Preasfinția Sa a participat la sărbătoarea orașului bulgar Silistra, unde s-a făcut pomenirea Sfântului Mucenic Dasie.
Enoriașii Filiei Rândunica a Parohiei Lăstuni din Protopopiatul Babadag, județul Tulcea, au primit în Duminica a 26-a după Rusalii vizita Preasfințitului Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia duminicii, vorbind despre bogăție și dreapta întrebuințare a ei și îndemnând credincioșii la faptele de milostenie creștină.
„Sfânta Evanghelie de astăzi ne îndeamnă la grijă deosebită, la milostenie, pentru a fi bineplăcuți înaintea lui Dumnezeu, dar și înaintea oamenilor. Să căutăm să ne îmbogățim în Dumnezeu, să ne adunăm cât mai multă bogăție duhovnicească, comoară nefurată în ceruri, pentru ca atunci când vom trece în Împărăția cea veșnică să primim binecuvântare de la Cel Preaînalt”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei au fost pomeniți ctitorii cei dintâi ai bisericii parohiale care datează din secolul al 19-lea. Cu o istorie deosebit de tumultuoasă, Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a început a fi construită după Războiul de Independență din 1877-1878, lucrările fiind terminate abia în anul 1925, când s-a finalizat și deosebitul iconostas pictat de ierom. pictor Chesarie Simionescu.
În ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Dasie, 20 noiembrie, Episcopul Tulcii a participat la sărbătoarea hramului orașului Silistra (Bulgaria), numit în vechime Durostorum, care îl are ocrotitor pe martirul pomenit. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preasfinția Sa a participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Silistra de Înaltpreasfințitul Părinte Iacov, Mitropolit de Durostor (Bulgaria), din sobor făcând parte și Preasfințitul Părinte Episcop Boris de Agatonichischi, preoți și diaconi.
Pe tot parcursul slujbei, racla cu mâna Sfântului Mucenic Dasie a fost așezată spre închinare, spre bucuria și binecuvântarea credincioșilor prezenți, între care și grupuri de pelerini din România. La invitația mitropolitului bulgar, Preasfințitul Părinte Episcop Visarion a rostit un cuvânt de învățătură în care a scos în evidență frumoasele relații de colaborare dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Bulgară, precum și bucuria cinstirii sfinților și împreuna lor lucrare pe ambele maluri ale Dunării.