De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Episcopul Veniamin Nistor, pomenit la 57 de ani de la trecerea sa la Domnul
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit miercuri, 5 februarie, o slujbă de pomenire și a binecuvântat piatra funerară a vrednicului Episcop Veniamin Nistor la 57 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Slujba a avut loc în partea dreaptă a pronaosului necropolei Eparhiei Caransebeșului.
La pomenirea Episcopului Veniamin Nistor au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului eparhial al Eparhiei Caransebeșului, preoții din municipiu și elevii seminariști din Caransebeș. Episcopul Veniamin Nistor își doarme somnul de veci în necropola Eparhiei Banatului Montan, alături de primul Episcop al Caransebeșului, Ioan Popasu, și Episcopul Emilian Birdaș, cel care a reînființat, în 1994, această eparhie. „O troiță de arhierei își dorm somnul de veci în această biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul. Veșnică pomenire tuturor episcopilor vrednici care au slujit cu demnitate și responsabilitate această de Dumnezeu păzită eparhie din țara noastră”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.
În urmă cu 71 de ani, Episcopia Caransebeșului a fost desființată abuziv prin decretul din 5 februarie 1949. Odată cu această hotărâre, Episcopul de atunci al Caransebeșului, Veniamin Nistor, a fost nevoit să se retragă la Catedrala Reîntregirii de la Alba Iulia.
În anul 1963, tot în data de 5 februarie, Episcopul martir Veniamin Nistor a trecut la cele veșnice. La 57 de ani de la acel eveniment, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a săvârșit o slujbă de parastas la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Caransebeș. Aici, Episcopul Veniamin își doarme somnul de veci de la 1 august 2019, după ce a fost adus de la Alba Iulia în Eparhia Banatului Montan.
„Veniamin Nistor a trebuit să plece din cetatea pe care a iubit-o și a păstorit-o, forțat de regimul comunist, dar la 70 de ani a revenit în cetatea sa. Pentru noi este foarte important că în timpul păstoririi aici la Caransebeș am reușit acest eveniment important, o restituire duhovnicească și istorică. Veniamin Nistor este legat și de mine personal, deoarece prin Mitropolitul Nicolae Corneanu această legătură s-a transmis din tată spiritual în fiu duhovnicesc. Veniamin Nistor l-a hirotonit în 1943 pe tânărul Nicolae Corneanu în treapta diaconiei, iar la plinirea vremii, în anul 2000, Mitropolitul Nicolae Corneanu m-a chemat și m-a hirotonit în treapta arhieriei”, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.