În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Eroii din 1989, omagiați la Iași și Botoșani: „Ne aflăm în această revoluție continuă”
Eroii Revoluției au fost omagiați ieri și la Iași. Autoritățile locale și județene au organizat un ceremonial militar și religios dedicat împlinirii a 32 ani de la „Ziua Victoriei Revoluției din Decembrie 1989”. Evenimentul, la care a participat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc la Monumentul „Crucea Eroilor Neamului”, situat pe esplanada din fața Palatului Culturii, în fața Bisericii „Sfântul Nicolae Domnesc”.
De asemenea, tot în prezența oficialităților, Preasfințitul Părinte Episcop vicar Nichifor Botoșăneanul a oficiat slujba de pomenire a eroilor la Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Botoșani.
La Iași, în cadrul evenimentului de omagiere a eroilor Revoluției din 1989, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat, alături de un sobor de preoți și diaconi, o slujbă de pomenire, urmată de alocuțiune.
„Au trecut 32 de ani de la acel decembrie de foc, foc exprimat prin jertfă, prin sânge, prin rugăciune și prin foarte multe speranțe. Cuvântul de ordine atunci a fost «Libertate!». Au strigat aici la Iași, în Timișoara, în București, pentru că toți duceau dorul libertății. Libertatea cuvântului, libertatea de mișcare, libertatea de inițiativă economică, libertatea credinței. O parte din aceste stări de libertate le-am dobândit și Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceasta. În același timp, nu putem trece cu vederea că noi nu ne-am asumat așa cum se cuvine darul libertății. Un gânditor occidental spunea că libertatea fără limite ucide libertatea. S-a văzut acest lucru în toți acești ani, pentru că privim cu uimire la faptul că românii încă pleacă în afara țării, că au apărut tot felul de curente ideologice care de care mai nocive la adresa familiei, a neamului, a credinței. De aceea, ne aflăm în această revoluție continuă, care a început atunci și s-a desfășurat cum s-a desfășurat; poate neamul mai are ceva resurse lăuntrice să ducă la capăt ceea ce eroii din decembrie 1989 și cei de dinaintea lor au nădăjduit atât de fierbinte. Dumnezeu să-i odihnească în pace, iar nouă, tuturor, să ne dăruiască Dumnezeu iertare pentru cele pe care nu le-am făcut corespunzător sau chiar le-am făcut greșit în toată această perioadă”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
În cadrul aceluiași eveniment au fost depuse coroane de flori la monumentul eroilor din partea reprezentanților asociațiilor de revoluționari și din partea administrațiilor publice locale și județene. De asemenea, la Catedrala Mitropolitană ieșeană a fost oficiată după Sfânta Liturghie o slujbă de pomenire a eroilor care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, prezent la manifestările comemorative din Botoșani
La Botoșani, la evenimentele de cinstire şi comemorare a eroilor-martiri decedaţi în Revoluţia română din Decembrie 1989 a participat și PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhul a oficiat, alături de un sobor de preoși și diaconi, o slujbă de pomenire la Biserica „Cuvioasa Parascheva” din municipiu. Autoritățile au depus coroane și jerbe de flori, în acordurile „Imnului Eroilor”, la „Monumentul Eroilor Revoluției din anul 1989” din incinta lăcașului de cult botoșănean.
Potrivit statisticilor oficiale, la evenimentele din Decembrie 1989 şi-au pierdut viaţa 1.142 de persoane, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.