Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Eroii martiri ai Revoluţiei din 1989 cinstiţi de timişoreni
Zilele acestea, la împlinirea a 22 de ani de la căderea regimului comunist ateu, pe întreg cuprinsul ţării noastre se pomenesc eroii căzuţi în Revoluţia din Decembrie 1989. La Timişoara, oraşul declanşator al Revoluţiei, sunt organizate o serie de manifestări închinate celor care au plătit cu viaţa lor libertatea noastră.
Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie "ALTAR 1989", a organizat vineri, 16 decembrie, manifestarea intitulată "Naşterea Mântuitorului şi renaşterea României după 1989". Aceasta a debutat cu o şedinţă festivă în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, la care au luat parte oficialităţi locale, în frunte cu Gheorghe Ciuhandu, primarul oraşului, revoluţionari şi oameni de presă. Programul manifestării a continuat în foaierul Operei Române din centrul oraşului, unde au avut loc o serie de evenimente cultural-artistice, precum lansare de carte documentară, vernisarea a două expoziţii de pictură şi fotografie realizate de tineri artişti plastici timişoreni şi proiecţia filmului documentar "Remember decembrie 1989". În finalul zilei, a fost susţinut un concert de colinde şi pricesne româneşti şi au fost aprinse mai multe candele în Piaţa Victoriei, locul de unde s-a strigat în decembrie 1989 "există Dumnezeu" şi a fost rostită rugăciunea "Tatăl nostru" de miile de revoluţionari, în frunte cu pr. Stelian Borza de la Parohia timişoreană Mehala. Sâmbătă, 17 decembrie, Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat la Catedrala mitropolitană slujba de pomenire a eroilor martiri căzuţi la Timişoara în decembrie 1989. La parastas au participat revoluţionari, membri ai familiilor celor ucişi în revoluţie, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi numeroşi credincioşi. După slujbă, ierarhul a transmis familiilor îndoliate ale revoluţionarilor timişoreni binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Nicolae, încredinţându-i totodată de faptul că Biserica nu i-a uitat niciodată şi îi pomeneşte la fiecare Sfântă Liturghie pe cei care şi-au dat viaţa pentru credinţa, libertatea şi demnitatea poporului român. Apoi, reprezentanţii Arhiepiscopiei Timişoarei, ai autorităţilor locale şi judeţene şi ai asociaţiilor revoluţionarilor au depus coroane şi jerbe de flori la monumentul ridicat în memoria eroilor martiri din faţa Catedralei mitropolitane. Programul zilei de 17 decembrie a continuat cu slujbe de pomenire şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor şi la Cimitirul Săracilor din Timişoara.