Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit duminică, 12 ianuarie 2025, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București. În cuvântul de
„Eroii, modele de jertfelnicie“
În Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi a avut loc joi, 13 iunie 2013, evenimentul „Serile Doxologia“, organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Manifestarea a fost dedicată Zilei Eroilor, sărbătorită în fiecare an odată cu praznicul Înălţării Domnului.
Ziua Eroilor a fost marcată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin organizarea unei noi întâlniri în cadrul „Serilor Doxologia“. Evenimentul, moderat de pr. Gheorghe Mihăilă, a avut loc la Centrul eparhial Iaşi şi i-a avut ca invitaţi pe gen. bg. dr. Vasile Roman, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate şi al Garnizoanei Iaşi, pr. Valentin Păţăligă, preot militar la capela Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri“ din Iaşi, col. Statache Crăciun, preşedintele filialei Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, şi col (r) Ioan Timofte, preşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria“ - filiala Iaşi.
Col. Ioan Timofte a menţionat că Asociaţia „Cultul Eroilor“ din România cultivă respectul şi grija faţă de eroii neamului. „Manifestările dedicate eroilor nu se respectă în totalitate. În programa şcolară, orele de istorie s-au redus considerabil. În licee se studiază istoria Europei şi nu a României. Ani la rândul, pe 9 mai a fost sărbătorită Ziua Independenţei. Cu trecerea anilor, această aniversare s-a estompat. În prezent, pe 9 mai se sărbătoreşte Ziua Europei. Simbolurile noastre naţionale trebuie păstrate cu sfinţenie. Consider că în şcoli, cu prilejul sărbătorilor naţionale, trebuie să se intoneze imnul de stat“, a spus col. Ioan Timofte.
Col. Statache Crăciun a amintit de fastul manifestaţiilor dedicate Zilei Eroilor, mai ales în şcoli, după cel de-al Doilea Război Mondial, remarcând că este nevoie „de mai multă perseverenţă“ pentru ca eroii neamului să fie cinstiţi aşa cum se cuvine.
Pr. Valentin Păţăligă a vorbit despre evlavia pe care au au militarii români faţă de sfinţi, în special faţă de cei militari.
Generalul Vasile Roman a apreciat prezenţa preotului ortodox în unitatea militară. „Prezenţa preotului într-o unitate militară este una benefică. Preotul este necesar pentru că de multe ori militarii simt nevoia de a discuta probleme personale, sensibilităţi, scăpări, îndoieli. Imnul României are un vers care spune «Preoţi cu crucea-n frunte! căci oastea e creştină». Prezenţa preotului printre militari echilibrează atmosfera într-o unitate. Preotul este cel care îl îndeamnă pe militar să-şi pună încrederea în primul rând în Dumnezeu“, a mărturisit generalul Vasile Roman.