IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Eroii Revoluției pomeniți în cimitirul lor din Capitală
Martirii din decembrie 1989 au fost pomeniți miercuri, 21 decembrie, și la Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală. Rânduiala parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în fața monumentului ridicat aici în amintirea celor care și-au vărsat sângele pentru libertate în evenimentele tragice de acum 33 de ani. La ceremonia religioasă și militară au participat reprezentanți din partea mai multor instituții ale statului, asociații și organizații de revoluționari, care au depus jerbe funerare.
Ceremonia dedicată comemorării eroilor revoluționari a debutat cu intonarea Imnului Național al României, fiind urmată de slujba de pomenire săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii care s-au jertfit pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.
Despre însemnătatea momentului de rugăciune ne-a vorbit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, subliniind că Biserica îi pomeneşte pe cei care şi-au dat viaţa în timpul Revoluţiei, socotindu-i împreună cu ceilalţi eroi care au apărat libertatea ţării şi a poporului român: „Și anul acesta foarte mulți cinstitori ai memoriei celor care s-au jertfit în decembrie 1989, rude ale lor, cunoscuți, reprezentanți ai instituțiilor centrale ale statului, împreună cu un numeros sobor de slujitori, s-au aflat în cimitirul eroilor tineri din preajma bisericii, care s-a zidit întru înveșnicirea numelui lor și pomenirea jertfei lor. Mulți dintre ei erau oameni credincioși crescuți în familii creștine, care se rugau, cu toate că în școlile de atunci nu se vorbea despre Dumnezeu. Amintirea lor este de-a pururi vie, întrucât familiile lor, acolo unde mai sunt urmași, se adună la mormintele lor nu doar în această zi și la biserica Eroilor Revoluției, zidită aproape de aceste morminte. Biserica este cinstitoare a memoriei lor, așa cum a fost și în alte situații. După cele două războaie mondiale, Biserica a inițiat în foarte multe dintre localitățile țării slujbe de pomenire a celor care s-au jertfit apărând țara. Exemplul din anii aceia a fost perpetuat de Biserică și în cazul celor care s-au jertfit în decembrie 1989. Ne rugăm ca lumina pentru care ei s-au luptat să îi înconjoare în Împărăția lui Dumnezeu, ca jertfa lor să fie bine primită și exemplul lor întotdeauna urmat”.
Slujba Parastasului a fost urmată de o ceremonie militară în cadrul căreia numeroase coroane de flori au fost depuse în fața monumentului din partea mai multor instituții ale statului, oficialități militare și civile, asociații și organizații de revoluționari.