Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Este bine să credem în schimbarea omului!
În Duminica a 5-a a Postului Mare (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Rafaila, Protopopiatul Vaslui, informează Biroul de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre preju-decățile pe care le avem în privința posibilității unui om de a-și schimba viața, de a o lua pe drumul cel bun: „Oricât de păcătoși am fi, oricât de mult ne-am înnegri sufletul prin răutăți, dacă vom trezi în noi energia pocăinței celei adevărate, putem să ajungem oameni sfinți. Duminica aceasta este dedicată Sfintei Maria Egipteanca, un model de îndreptare a vieții, de pocăință, de ridicare din hăul păcatului și de asumare a unei vieți autentice în Hristos”.
Părintele Episcop Ignatie a explicat că, prin pocăință reală și asumată, omul își poate înnoi fundamental viața şi i-a îndemnat pe cei prezenți să nu înceteze a crede în schimbarea oamenilor: „Dacă ne asumăm pocăința, schimbarea radicală a vieții noastre, dacă renunțăm la răutate, la calomnie, la dispreț, la patimile care ne domină viața și ne desfigurează sufletul, putem ajunge oameni sfinți. Nu este suficientă numai renunțarea la ceea ce ne degradează moral, ci să umplem golul lăsat în noi de păcat, cu rugăciune, cu fapte bune, cu smerenie. Toate acestea ne vor transforma din oameni netrebnici în sfinți. Când auzim vreun om scuzându-se: «sunt prea păcătos ca să merg la biserică», să știm că este o ipocrizie. Dacă acela și-ar asuma starea lui de păcătoșenie, de patimă și faptul că este departe de Dumnezeu, ar veni în fața lui Hristos, în biserică, unde găsește cu adevărat schimbarea. Întâlnim oameni de care ne minunăm cât s-au schimbat și cât de hotărâți sunt să meargă pe calea binelui și a frumosului. Pentru ei nu mai constituie plăcere lucrurile de care înainte se lăsau dominați. Își canalizează întreaga energie pentru a se schimba. Este bine să credem în schimbarea omului - atunci când vedem semne că își asumă starea în care se află”.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Ignatie l-a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Ionuț Damian. De asemenea, la finalul slujbei, în semn de prețuire, a hirotesit-o întru stavroforă pe monahia Olimpiada, viețuitoare, de 30 de ani, a Mănăstirii Rafaila.