Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Etapa eparhială a Concursului național catehetic la Iași
Joi dimineață, la Centrul eparhial Iași a avut loc evaluarea și premierea celor mai bune proiecte catehetice din Arhiepiscopia Iașilor, înscrise în cadrul Concursului național catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost făcută de o comisie numită de către chiriarh și alcătuită din prof. univ. dr. Carmen Bolocan, pr. insp. Liviu Botezatu, prof. dr. Carmen Dura și pr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză.
„A fost o etapă care a adunat 12 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor, iar aceste parohii care au venit astăzi sunt reprezentate în egală măsură de copii și vârstnici, ca o predare de ștachetă în cele ale credinței, dar și ale tradiției neamului românesc. Anul acesta s‑a constatat o atenție deosebită pe care cateheții au acordat‑o activității specifice, dar și o implicare a comunității prin acele activități desfășurate în legătură cu catehezele ținute în biserică, ca o extindere a lor și ca o voce a bisericii manifestată în societate”, a declarat pr. Bogdan Racu, inspector pentru învățământ și cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.
Comisia de jurizare a desemnat câștigător proiectul intitulat „Tinerii și vârstnicii împreună pe cărarea mântuirii”, implementat de Parohia „Sfinții Voievozi” din Prisăcani, Protopopiatul Iași 2.
„Proiectul Parohiei «Sfinții Voievozi»- Prisăcani, care a reprezentat anul acesta Protopopiatul Iași 2, poartă titlul «Tinerii și vârstnicii împreună pe cărarea mântuirii». La alegerea titlului am avut în considerare faptul că «tineri și vârstnici» este o preluare din titlul Concursului național catehetic pentru a arăta că ne încadrăm organic în cadrul acestei competiții. De asemenea, pentru «împreună pe cărarea mântuirii» ne‑am gândit la ceea ce spune Sfântul Ioan Gură de Aur: Nu ne rugăm de dragul de a ne ruga, ci ne rugăm pentru a ne mântui. Astfel, ca să ne mântuim, trebuie să ne rugăm cum trebuie. Așa și noi, am realizat acest proiect din perspectiva vieții veșnice și a mântuirii noastre”, a explicat pr. Iulian Vornicu, de la Parohia „Sfinții Voievozi” din Prisăcani, Protopopiatul Iași 2.