Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Etapa județeană a olimpiadei de religie
La unități școlare din orașele țării a avut loc sâmbătă, 3 martie, faza județeană a olimpiadei de religie. În unele eparhii, elevii din clasele VII-VIII de gimnaziu, precum și cei de la liceu, au fost binecuvântați de ierarhi și au primit daruri pentru strădania și efortul depus în pregătirea pentru această competiție școlară.
Etapa pe municipiul București a olimpiadei de religie s-a desfășurat la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sector 2, și a adunat aproximativ 300 de elevi. „Deși săptămâna trecută școala a fost întreruptă din cauza condițiilor de climă, elevii s-au mobilizat pe rețelele de socializare și au participat în număr mare la această olimpiadă. Subiectele au fost cu un grad de dificultate superior față de faza anterioară, dar toți participanții au spus că le-au rezolvat. Pentru noi este o bucurie faptul că acești elevi arată dăruire față de ora de religie și înțeleg că le este folositoare”, a spus pr. prof. Gheorghe Dogaru, inspector școlar pentru diciplina religie la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
Dâmbovița
Olimpiada de religie pe județul Dâmbovița s-a desfășurat la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Târgoviște. În semn de apreciere și încurajare pentru preocupările lor educaționale, toți cei 135 de participanți la această fază a olimpiadei au primit daruri din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal.
Argeș
Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Piteşti a găzduit etapa pe județul Argeș a olimpiadei de religie. Cei 117 elevi au participat sâmbătă dimineața la o slujbă de Te Deum în Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Pitești, iar la final au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Ierarhul a oferit participanților la olimpiadă daruri, iar bibliotecii Liceului Teoretic „Ion Barbu” mai multe cărți tipărite de Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Buzău
Etapa pe județul Buzău a olimpiadei de religie s-a desfășurat la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din orașul Buzău. Toți cei 177 de participanți și profesorii lor, proveniți de la mai multe școli și licee din județ, au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Înainte de începerea concursului, corul școlii a interpretat câteva piese patriotice, după care ierarhul a trecut prin fiecare clasă și i-a încurajat pe elevi, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. „Să nu uitați că în viață nu contează atât de mult informațiile, ci mai ales lucrurile bune pe care vi le-ați însușit, vi le-ați asumat și în care credeți, cu convingerea că ele contribuie la formarea personalității voastre”, a spus ierarhul. Cu acest prilej, elevii au primit din partea Centrului eparhial cărți religioase și iconițe.
Galați și Brăila
În municipiul Galaţi, etapa județeană a olimpiadei de religie s-a desfăşurat la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi a reunit 277 de elevi. După rostirea rugăciunii, părintele Lucian Petroaia, vicar administrativ eparhial, a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și a oferit elevilor câte o iconiță. Faza pe județul Brăila a olimpiadei s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială „Mihu Dragomir” din orașul Brăila și a adunat 350 de elevi. Aici, cuvântul ierarhului a fost transmis de pr. Mircea Băncilă, protoiereu al Protopopiatului Brăila. Comisiile de evaluare au fost alcătuite conform metodologiei, din profesori de religie cu gradele didactice I şi II în învăţământ, din cele două judeţe, ne-a transmis pr. Rareș Bucur.
Tulcea
Sâmbătă, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a participat la deschiderea olimpiadei de religie, faza județeană, ce a avut loc la Colegiul `Nicolae Cornățeanu” din municipiul Tulcea. Ierarhul a rostit o rugăciune de binecuvântare a elevilor și profesorilor la începutul acestui concurs și un cuvânt de învățătură.
Etapa națională a olimpiadei de religie se va desfășura în perioada 12-15 aprilie la Iași.