De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Etapa mitropolitană a Festivalului-concurs „Lăudați pe Domnul!”
Arhiepiscopia Bucureștilor organizează în data de 13 octombrie 2016, începând cu ora 16:00, la Biserica „Sfântul Elefterie” - Nou din București, etapa mitropolitană a Festivalului‑concurs „Lăudați pe Domnul!”, ediția a IX‑a. În conformitate cu Hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 1.385/2016, cea de‑a IX‑a ediție a festivalului‑concurs se desfășoară în două etape (mitropolitană și națională) și cuprinde două secțiuni.
La prima secțiune, de interpretare, vor participa coruri universitare din țară, mixte sau de voci egale, având în componență 25‑35 de membri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani; pentru etapa mitropolitană, din fiecare eparhie se pot înscrie mai multe coruri universitare (un singur cor din universitate, cu acordul conducerii instituției; pentru alcătuirea corului se încurajează colaborarea dintre studenții mai multor facultăți – laice și teologice – din cadrul universității); în etapa națională vor concura șase coruri universitare din țară, reprezentând cele șase mitropolii din țară; proba de concurs, în cele două etape, constă în interpretarea a trei piese muzicale la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă din repertoriul internațional, o piesă românească de inspirație folclorică, nu mai mult de 12 minute în total.
La a doua secțiune, de compoziție muzicală, vor participa compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române, aceștia vor compune două piese muzicale, pentru cor mixt sau de voci egale, a capella sau cu instrumente neacordabile (exemple – toacă, clopot, trianglu etc.), fiecare piesă având titlu, text, melodie și formă la alegerea compozitorilor; un colind religios românesc (se va specifica sursa de inspirație – proprie/colecție muzicală/zonă geografică); o piesă românească de inspirație folclorică.
La etapa Mitropoliei Munteniei și Dobrogei vor participa următoarele coruri universitare: Grupul coral bărbătesc „Valachia Christiana”, din partea Universității Valahia (dirijor: asist. Mihail Daniel Vlădăreanu), Corala studențească „Musica Selecta” a Universității Naționale de Muzică București (dirijor: conf. Gabriel Popescu) și Grupul coral „Imnodia”, reprezentândUniversitatea din București (dirijor: pr. lect. Zaharia Matei).