„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Evaluare a candidaților pentru slujirea clericală
Arhiepiscopia Bucureștilor a organizat luni, 17 septembrie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească. Examenul a avut loc în sala de conferințe a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București şi a fost prezidat de o comisie condusă de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. După afișarea rezultatelor la proba scrisă, candidații au susținut proba orală.
Examenul de capacitate preoțească este organizat mai des în Arhiepiscopia Bucureștilor, cu un număr mai mic de candidați, pentru o mai bună evaluare a cunoștințelor acestora și a nivelului de pregătire în vederea slujirii preoțești.
„Este foarte frumos și mulțumitor pentru un slujitor al Bisericii să vadă tineri absolvenți care au preocupări serioase de teologie, liturgică, pastorală, drept bisericesc ș.a., întrucât el va putea oferi aceste cunoștințe credincioșilor. Un tânăr bine pregătit înseamnă un viitor bun slujitor al Bisericii, care va lucra cu râvnă, care va fi atent și care va împlini cea mai importantă poruncă a Mântuitorului, și anume aceea de a merge până la marginile pământului și de a învăța cuvintele Evangheliei. Aceste cuvinte sunt secondate acum de multe lucruri care țin de viața practică, administrativă. Aceasta din urmă nu trebuie să domine într-o parohie, deoarece viața duhovnicească, viața bisericească în sensul ei strict, trebuie să fie preocuparea de căpătâi la care se adaugă și celelalte lucrări, întrucât trăim într-o lume aflată în permanentă schimbare. De aceea, un astfel de examen ne oferă posibilitatea să descoperim oameni buni, foarte bine pregătiți, dar și oameni care încă mai pot adăuga câte ceva la cunoștințele pe care le au, care încă pot să mai zăbovească cu cartea, pentru a fi într-o zi de folos oamenilor”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Din comisia de evaluare fac parte profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și membri ai Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor. Examenul de capacitate preoțească are două probe: scris și oral, fiind precedat de testarea psihologică. Media de promovare este minimum 7,00, cu nici o notare parţială - la proba scrisă sau orală - sub 6,00. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an (pentru cei care vor obţine media între 7,00 şi 8,99) şi 2 ani (pentru cei care vor obţine cel puţin media 9,00).