Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Evaluarea lucrărilor înscrise în Concursul de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”
În contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României” și al „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, în perioada 15 iulie - 27 octombrie 2021, Patriarhia Română organizează cea de-a 13-a ediţie a Concursului naţional de muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” În data de 5 octombrie a avut loc evaluarea lucrărilor înscrise la cele două secţiuni de către trei jurii de specialitate, sub preşedinţia de onoare a Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Ediţia a 13-a a Festivalului-concurs de muzică bisericească este organizată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale şi este dedicată Anului omagial şi comemorativ 2021. După cum se arată în „Conceptul” evenimentului aprobat în şedinţa Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc din 15 iulie 2021, obiectivele ediţiei din acest an a competiţiei sunt contribuirea la cunoașterea lui Dumnezeu prin muzica bisericească; evidențierea rolului muzicii în parohiile românești din diasporă; susţinerea interpretării autentice a muzicii bisericești; facilitarea accesului publicului larg la acest gen de muzică şi îmbogățirea repertoriului liturgic și muzical românesc prin stimularea creativităţii compozitorilor de muzică.
Concursul este împărţit în două secţiuni. Prima este dedicată interpretării, în cadrul acesteia fiind invitate să concureze coruri, grupuri vocale sau grupuri corale din diaspora românească la cele trei categorii: lucrări psaltice cu ison, lucrări religioase armonice, respectiv lucrări folclorice sau de inspiraţie folclorică, şi lucrări patriotice. Concurenţii înscrişi la cea de-a doua secţiune, de compoziţie, au realizat lucrări unitare pentru cor mixt sau voci egale, cuprinzând cântări din slujba Înmormântării: „Aliluia”, tropare, Binecuvântările morţilor, irmoase, idiomele sau cântarea „Veşnica pomenire”. Lucrările trebuie să fie originale.
Marţi, 5 octombrie, Centrul cultural-social „Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina” din cadrul Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti a găzduit şedinţa de evaluare a lucrărilor înscrise în cadrul celor două secţiuni ale festivalului-concurs. Cele trei jurii de specialitate au analizat lucrările pe baza criteriilor de evaluare, anume: scriitură, construcție și coerență a formei lucrării; complexitate stilistică; originalitate, creativitate.
Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, preşedintele de onoare al juriului acestei ediţii, a apreciat lucrările înscrise în concurs, subliniind faptul că ele au oferit un bun prilej de a arăta cât de bine sunt organizate comunităţile ortodoxe româneşti din diasporă. „Ediţia din acest an ne-a arătat tuturor cât de bine sunt organizate unele comunităţi din diasporă, având coruri cu tradiţie şi performanţă interpretativă. Acestea au înregistrat lucrările cu care au participat la concurs în propriile lăcaşuri de cult, ceea ce arată iarăşi o bună organizare, aceste localităţi având fie propriul lăcaş de cult, fie lăcaşuri în alte clădiri, amenajate conform tradiţiei şi funcţionalităţii liturgice ortodoxe”, a declarat Preasfinţia Sa pentru TRINITAS TV.
În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, la Palatul Patriarhiei va avea loc etapa finală a acestei ediţii a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, în cadrul căreia vor fi anunțați cei nouă câștigători ai secțiunii „Interpretare” și vor fi premiați cei trei câștigători ai secțiunii „Compoziție”.