În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Evaluarea rezultatelor primei etape a proiectului naţional de prevenire HIV/SIDA şi a violenţei în familie
Ieri, 10 iulie, la Palatul Patriarhiei, a avut loc o întâlnire a reprezentanţilor Organizaţiei Internaţionale pentru Caritatea Creştin-Ortodoxă (IOCC), ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi ai Patriarhiei Române. Scopul acestei întâlniri a fost evaluarea rezultatelor primei faze din aplicarea proiectului „Consolidarea iniţiativelor comunitare de prevenire a HIV/SIDA şi a violenţei în familie în România“, în care sunt implicaţi activ 1.234 de preoţi şi 906 profesori de religie din 13 judeţe ale ţării, informează Biroul de presă al Pariarhiei Române. În sute de parohii din întreaga ţară proiectul este în plină desfăşurare, misiunea de prevenire a infectării cu HIV/SIDA şi a violenţei în familie fiind asumată de preoţii ori profesorii de religie din comunităţile implicate. „Biserica Ortodoxă Română a demonstrat că este o Biserică activă, dinamică, ancorată în contextul social actual. Am adunat în jurul bisericilor toate instituţiile comunitare, am încurajat iniţiativa comunitară şi chiar am schimbat atitudini. A trebuit să ne luptăm cu mituri de genul «bătaia e ruptă din rai», concepţie prezentă frecvent, mai ales în mediul rural“ a arătat în cadrul şedinţei părintele Adrian Stănulică, coordonator de proiect.
La eveniment a participat şi PF Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a adresat câteva cuvinte participanţilor, prin care a dorit să sublinieze colaborarea fructuoasă dintre Patriarhia Română şi IOCC. De asemenea, PF Părinte Patriarh Teoctist a arătat că cele două instituţii au colaborat şi în alte proiecte şi programe sociale, cum ar fi ajutorarea victimelor inundaţiilor din ultimii ani.
Amabasadorul SUA la Bucureşti, excelenţa sa Nicholas Taubman, prezent şi el la acest eveniment, a dorit să mulţumească în mod special Patriarhiei Române pentru implicarea în proiectul amintit, pentru rolul hotârător pe care l-a avut în implementarea acestui proiect. În acelaşi timp, excelenţa sa şi-a exprimat speranţa că acest fel de colaborare va continua şi va contribui la consolidarea iniţiativelor comunitare în societatea românească.
A doua etapă a proiectului se va încheia în martie 2008
În perioada următoare, va avea loc a doua etapă a proiectului de prevenire a HIV/SIDA şi a violenţei în familie. Aceată etapă, care se va încheia în martie 2008, presupune coordonarea activităţilor de conştientizare a necesităţii prevenirii acestor două mari probleme ale societăţii de astăzi. Biserica Orodoxă Română va avea rolul de coordonator al acestor activităţi, iar IOCC va asigura asistenţa tehnică, monitorizarea şi evaluarea proiectului. Finanţarea proiectului este asigurată de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de Patriarhia Română. Până acum au beneficiat de acest proiect peste 260.000 de elevi şi câteva sute de adulţi.