În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Evanghelia ne cheamă să înmulţim binele”
▲ Slujba de ieri de la Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost oficiată de un sobor de arhierei ▲ IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a condus soborul de arhierei şi preoţi şi a rostit un cuvânt de învăţătură ▲ La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de pomenire a PF Părinte Patriarh Teoctist ▲
În Duminica a XI-a după Rusalii, la Catedrala patriarhală din Bucureşti, un sobor de ierarhi, condus de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Locţiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului pentru PF Părinte Patriarh Teoctist. Alături de IPS Mitropolit Daniel, au slujit PS Vincenţiu Ploieşteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Irineu Duvlea, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române în America. În cuvântul de învăţătură rostit la Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Daniel a explicat textul Evangheliei care s-a citit, arătând că fiecare om are o datorie faţă de Dumnezeu, asemenea celor din pilda „datornicului nemilostiv”, spusă de Hristos ucenicilor Săi. „Împăratul care se socoteşte cu slugile sale este Însuşi Dumnezeu, Care are o mulţime de datornici, şi anume toţi oamenii. Toţi sunt datori Lui, pentru că au primit de la El darul vieţii şi toate darurile pe care le cuprinde darul vieţii. Noi, când folosim darurile - pe care El ni le-a dăruit - în păcate, în săvârşirea răului cu gândul, cuvântul sau fapta, ne îndatorăm Lui foarte mult. Devenim datori, pentru că suntem risipitori, devenim datori pentru că nu suntem recunoscători Lui. Şi aşa, cu fiecare gând necurat, cu fiecare cuvânt deplasat, cu fiecare faptă neroditoare de bine, ne îndatorăm. Mulţimea datoriilor noastre faţă de Dumnezeu Dăruitorul este simbolizată în pilda din Evanghelia de astăzi prin cei zece mii de talanţi”, a spus IPS Mitropolit Daniel.
„Iertarea este o răstignire a dorinţei noastre de a ne răzbuna”
În continuarea cuvântului de învăţătură, IPS Mitropolit Daniel a vorbit despre necesitatea de a urma pilda oferită de Evanghelia de astăzi, şi anume de a ierta pe cei care ne greşesc, aşa cum Dumnezeu ne iartă greşelile. De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a subliniat faptul că iertarea stă la baza restabilirii relaţiilor interumane şi la redescoperirea scopului final al vieţii omului. „În această perioadă de post şi când mai avem doar câteva zile până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Evanghelia ne cheamă să ne pocăim de datoriile noastre, de păcatele noastre în Sfânta Spovedanie şi să dobândim iertarea păcatelor noastre. Apoi, ne îndeamnă să iertăm şi noi pe cei care ne-au greşit prin cuvânt sau prin faptă şi astfel noi vom fi asemenea lui Dumnezeu, Tatăl Cel Ceresc, Cel iertător şi milostiv. Desigur nu este uşor totdeauna să ierţi. Sunt o mulţime de oameni care au suferit mult din partea semenilor, din ura şi invidia lor. Iertarea este o luptă interioară, este o răstignire a dorinţei noastre de a ne răzbuna, de a răspunde la rău cu rău. Evanghelia ne îndeamnă să nu răspundem la rău cu rău, ci să lăsăm răzbunarea lui Dumnezeu. El este Cel Care ceartă şi pedepseşte întru dreptate. Evanghelia ne cheamă să înmulţim binele şi nu răul, pentru că prin aceasta ne umanizăm, ne înduhovnicim, ne sfinţim. Omul care nu poate ierta uşor trebuie să înceapă iertarea cu rugăciunea pentru vrăjmaşi. De aceea, Biserica are nu numai rugăciuni pentru binefăcători, ci ne rugăm şi pentru vrăjmaşii noştri, pentru ca Dumnezeu să-i îmblânzească, să-i înţelepţească, să le înmoaie inima, să le lumineze gândul, ca să se redescopere ca oameni ca fiinţe raţionale şi iubitoare de Dumnezeu şi de semeni”, a mai spus IPS Mitropolit Daniel.
▲ Evlavia PF Părinte Teoctist pentru Maica Domnului
După slujba Sfintei Liturghii, soborul de ierarhi, împreună cu preoţii şi diaconii prezenţi, a oficiat o slujbă de pomenire a PF Părinte Teoctist. În cuvântul adresat celor prezenţi, IPS Mitropolit Daniel, ţinând cont de faptul că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului şi că ne mai despart doar câteva zile până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului (15 august), a subliniat că „pomenirea pe care o facem acum pentru Părintele nostru, Patriarhul Teoctist, este legată şi de evlavia Prea Fericirii Sale pentru Maica Domnului, fericitul întru adormire Părintele Patriarh preţuindu-şi în mod dosebit părinţii şi pe Maica Domnului, ocrotitoarea familiei, mănăstirilor şi preoţimii, a tuturor slujitorilor Sfintelor Altare”.