La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Eveniment aniversar în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat în 5 aprilie un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicar eparhial al acestei arhiepiscopii, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață.
Manifestarea a avut loc la Biserica „Sfântul Dimitrie cel Nou” din cartierul clujean Gheorgheni, unde părintele vicar slujește din luna mai a anului 2008.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat o slujbă de Te Deum, iar la final a rostit un cuvânt de felicitare și i-a oferit vicarului eparhial o icoană cu Maica Domnului. Din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a înmânat Diploma omagială cu medalie a anului 2020, „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul „Slujire și Dăruire. Omagiu Părintelui vicar Iustin Tira”, coordonat de pr. prof. dr Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, și de pr. dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al arhiepiscopiei. Cartea a apărut la Editura Renașterea și conține mărturiile și evocările unor ierarhi, ale celor care îl cunosc, colaborează sau au colaborat de-a lungul timpului cu părintele vicar.
Apariția editorială, personalitatea părintelui vicar Iustin Tira, precum și activitatea desfășurată în cei 70 de ani de viață, dintre care 48 de ani în calitate de slujitor al Sfântului Altar și 23 de ani în calitate de vicar eparhial, au fost prezentate de pr. prof. dr. Ioan Chirilă.
La final, părintele vicar Iustin Tira a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții și pentru toate binecuvântările revărsate asupra sa, precum și părintelui duhovnicesc, vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, în preajma căruia s-a format intelectual și duhovnicește. Apoi, a mulțumit ierarhilor, colaboratorilor, colegilor, credincioșilor, familiei și tuturor celor prezenți.
Evenimentul, desfășurat în prezența unui public restrâns, cu respectarea normelor igienico-sanitare aflate în vigoare, a fost moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean. Printre cei prezenți s-au aflat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, clerici de la Centrul eparhial, protopopi și preoți din eparhie şi credincioşi.